leadershipLeadershipul este un termen folosit destul de des, mai ales în cultura corporatistă, dar și dacă vrei să fii, așa, mai cool. În fond nu cred că ar trebui să rămână doar un subiect de traininguri corporatiste sau nu, sau capitole în cărțile de dezvoltare personală.

Poate unii dintre voi vor întreba : ce să fac eu cu leadershipul tău ? Sau și mai pitoresc, parafrazând un cântec modern, „ține tu și leadershipul meu, du-i-l cui vrei tu”, ca să mă exprim eufemistic.

Oare așa să fie ?

Nu avem colegi pe care am vrea să îi facem să facă ceva anume ? Oare nu avem subalterni care ne știu doar de frică ? Nu avem cu toții rude pe care am vrea să le mai cizelăm nițel ? Sau poate nu am vrea să îl facem pe partenerul nostru de viață să facă anumite lucruri și să nu mai facă altele ?

Ei bine, toate aceste situații presupun leadership.

Dar ce e chestia asta, leadeship ? Unii spun că este capacitatea de a-i însufleți pe ceilalți, de a-i motiva. E greu de multe ori, pentru că noi, oamenii, suntem încăpățânați, comozi, invidioși și cine știe mai cum. Da. Toți suntem așa. Și ca să poți fi un leader trebuie, în primul rând, să te poți schimba pe tine. Ghandi a spus odată „fii tu schimbarea pe care o vrei în lume”. Dar câți oare știm cât de greu e asta ? Câți am reușit să slăbim, de exemplu, sau să ne lăsăm de fumat. Ce legătură are ? veți întreba. Are. Pentru că atunci ne schimbăm pe noi înșine, strângem noi înșine din dinți, luptăm cu inconsecvența noastră, cu comoditatea noastră, și trebuie să ne împingem în fiecare zi înafara cercului nostru de comfort. Abia după ce am reușit asta pe cont propriu, făcând asta cu noi înșine, putem să încercăm să îi ajutăm și pe alții pe acest drum.

Atunci vei înțelege că celălalt se luptă, știi cu ce se luptă, în ce mod și știi cum poți să îl ajuți, căci tu știi drumul. Ai mai fost pe acolo și ai reușit să ieși. Câteodată rolul acesta de mentor te forțează și pe tine să înveți din nou, lucruri noi, sau perspective pe care nu le știai până atunci. Și astfel vei constata, surprins la un moment dat, că în drumul tău nu mai ești singur, că alături de tine mai merg și alții către aceeași destinație, către alta poate.

Ei bine, dacă ne-ar spune cineva în școlile pe care le facem chestia asta, poate viețile noastre ar fi mai frumoase mai devreme. Am putea să evităm suferințe, întârzieri inutile, să câștigăm mai repede înțelepciunea și prietenii pe viață. Am putea, de exemplu, la servici să îi motivăm pe colegii noștri să ne ajute „cu vorbă bună”, fără să îi criticăm sau să îi bârfim. În loc să îi spui „te doare undeva de sarcina asta comună” ai putea constata că vine el din proprie inițiativă și își oferă sprijinul. În loc să existe tensiune continuă la locul de muncă, ar putea să existe a atmosferă de emulație care să scoată cei mai bun din voi, profesional și uman vorbind. Și e valabil nu doar pentru pozițiile de conducere, ci și pentru fiecare dintre noi, chiar dacă nu avem nicio funcție de conducere. Da, ați citit bine, chiar dacă nu aveți funcție de conducere. Și „Leader fără funcție” al lui Robin Sharma vă poate da o idee despre ce puteți obține fiind un leader fără funcție sau „Arta posibilului” a soților Zander, sau „Putere nemărginită” a lui Tony Robbins.

Dar cum facem să fim leaderul ? Păi o modalitate extrem de practică ar fi să schimbați ceva la voi. Să slăbiți 10 kilograme, să vă lăsați de fumat, să nu mai bârfiți, să nu mai dați vina pe alții. Încercați lucrul ăsta 3 luni pentru a instala o obișnuință.

Vai ! veți spune, cum 3 luni. Da. E posibil ! Dar ar fi un beneficiu și să practicați chestiile astea pentru 1 lună.

Apoi cred că veți găsi singur drumul spre creșterea personală.

Iar dacă nu, aveți cărți, seminarii, ebook-uri. Toate în România. Ba mai mult. Antrenori de top mondial în dezvoltare personală vin în România și susțin conferințe extrem de utile, lucruri care acum 5-7 ani erau niște vise.

Așa că apucați-vă de slăbit, lăsați-vă de fumat, nu mai bârfiți sau faceți ceva ce știți că v-ar face bine dacă ați renunța sau dacă v-ați însuși niște obiceiuri !  Iar dacă vreți cărțile pomenite mai sus, dați-mi de știre. Veți avea o surpriză plăcută !

Dacă doriți să aveți cartea „Leader fără funcție” al lui Robin Sharma sau „Putere nemărginită” a lui Tony Robbins, nu trebuie decât să completați formularul de mai jos și să mi-l trimiteți. Atâta tot !

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s