Depinde de limba în care scriem. Dacă e română, nu e corect. Dacă e în engleza americană, e corect.

Rapport, așa cum îl definesc americanii, este acea stare în care doi oameni comunică pe aceleași canale, constată că au câteva sau multe lucruri în comun și stabilesc între ei o relație de amiciție. Sau începutul uneia. rapport2Mai simplu spus când se simpatizează.

S-ar putea spune că ori îți place un om ori nu. Nu e chiar așa. Oare de ce ne place cineva ? Dincolo de aspectul fizic. Sunt lucruri sau idei pe care le are în care ne regăsim. Cum ne dăm seama ? Câteodată ușor, conștientizăm ce anume și de ce, altădată nu ne dăm seama. E ceva cu omul ăsta… Ne spunem.

Ei bine pentru cei care lucrează în vânzări rapportul nu mai e un secret. Unii știu să se facă simpatici de fiecare dată. E talent ? Poate. Dar lângă talent mai sunt câteva detalii…

Oglindirea. Ce e oglindirea ? Păi părerile sunt împărțite ca să glumesc un pic. Este modalitatea de a copia poziția, frecvența respirației, frecvența vorbirii cuiva, gestica într-o întâlnire. rapportFuncționează ? Aproape de fiecare dată ! Este important ? Uneori e vital, de exemplu, când vorbim cu șeful achizițiilor unei organizații mari ce are nevoie de produsele pe care noi le vindem și e pe cale să aleagă furnizorul. Nu credeți ? Dar dacă avem un client supărat că i-am încurcat comanda sau că a ajuns pe aeroport și a constat că am uitat să îi trimitem biletul ? Funcționează și acolo ! Lângă încă câteva chestii…

Dacă interlocutorul stă relaxat pe spate în scaun, și noi ar trebui să stăm la fel, dacă e înclinat înainte și noi ar trebui să ne înclinăm. Nu teatral și evident. Discret și semnificativ în același timp.

Dacă vorbește tare, răspunsurile noastre trebuie date tare, dacă vorbește șoptit și noi trebuie să coborâm tonul vocii.

Apoi limbajul său non verbal trebuie cumva compensat. Dacă el ne întinde ceva nu trebuie lăsat cu mâna în aer. Dacă se ridică în picioare, e o greșeală să rămânem așezați.

Dacă vedem pe biroul său o minge de fotbal, sport pe care îl practicăm și noi, trebuie să îl întrebăm cu ce club ține.

Ce e foarte important e că trebuie să fim autentici. Dacă nu știm ce sport se joacă cu mingea de pe biroul lui, e mai bine să îl întrebăm rapport3ce sport practică cu acea minge. Dacă știm când e ziua lui, e bine să fim sinceri în ce îi urăm, chiar dacă îi spunem doar la mulți ani. Orice teatru și fals în lucrurile astea se simt imediat. Iar apoi se repară greu, uneori niciodată.

Sunt detalii ar spune unii dintre voi. Da ! Așa e ! Acestea sunt detaliile care vor face să fiți un tip simpatic, să aveți ceva care să îi placă interlocutorului vostru și să nu poată spune ce anume. Asta poate însemna că intrați la el primul, deși are o coadă de persoane care îl așteaptă. Iar în cele din urmă va face să fiți primul pe care îl sună când are nevoie de produsul vostru.
Vă recomand Biblia vânzărilor de Jeffrey Gitomer unde se vorbește mai pe larg despre asta sau Cum să vinzi orice oricui de Joe Girard. Cu siguanța mai sunt și alte cărți grozave despre acest subiect și vă recomand să le căutați.

Dacă tot lucrați în vânzări, de ce să nu aveți niște bonusuri așa cum meritați ?

rapport4

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s