Intrigat de unele informații conform cărora oricine poate ajunge milionar în euro prin această metodă, și pentru că cochetez și eu cu ea, am parcurs câteva cărți ce tratează subiectul, aș putea spune, cu obiectivitate.
Cu toții cred că ați auzit sau ați venit în contact cu network marketingul sau cu MLM-ul. Poate mulți dintre voi au fugit de “spălații pe creier” cât de tare ați putut. Sau poate că ați spus în gura mare că e o prostie sau o înșelătorie… Poate în unele cazuri așa și era. Dar oare erau toate ?
Plecând de la vestitul dicton ca adevărul te face liber am încercat să caut referințe, cărți, experiențe autentice legat de acest subiect. Și am găsit. Richard Poe este autor de best seller-uri din Statele Unite, țara care a inventat conceptul, printre care “Al treilea Val-Noua eră în Network Marketing” și mai recenta “Al patrulea Val-Networking Marketingul în era Internetului”. Sunt scrise din prisma unui jurnalist independent, care a făcut investigații, fără menajamente, fără poziții partizane. A vrut să afle adevărul.
Care este acest adevăr ?
Cred că ar trebui să citiți cărțile respective pentru a vedea dacă promisiunile de câștig sunt reale, dacă promisiunile de program flexibil și sprijin permanent sunt adevărate. Dacă există oameni care chiar câștigă bani din astă în regim de normă întreagă, care pot să își susțină cheltuielile lunare din această activitate. Sau dacă e totul o șmecherie menită să exploateze pe unii pentru câștigul celor din vârf, să aflați dacă piața e saturată, dacă e adevărat că produsele sunt extreme de scumpe.
Sunt două cărți ce mi s-au părut extreme de utile pentru cei care iau în calcul serios o posibilitate de a-și genera un venit rezidual, într-un mod independent, ce le poate oferi libertatea. Sunt documentate, sunt obiective, acoperind cam toate laturile aceste afaceri.
Sunt costuri de plătit ? Evident ! Este muncă de făcut ? Evident !
Merită ? Poate e bine să citiți voi răspunsurile oamenilor din “mijlocul terenului”. Oameni ca mine și ca voi, oameni obișnuiți care s-au săturat să fie folosiți de corporații sau de afaceri mai mari sau mai mici, care vor să iasă din fundătura în care a ajuns viața lor sau care își doresc să vadă dacă pot reuși și în acest tip de proiect.
Mai trebuie spus că subiectul piramidei ilegale a fost tranșat in 1979 in SUA, dar și mai recent în 2016 în Europa când s-a recunoscut clar că două din cele mai mari companii de acest fel sunt afaceri legitime, că nu sunt scheme ilegale și că reprezintă un mod legal de a face afaceri. Dincolo de asta, veniturile companiilor din domeniu sunt pe un trend ascendent de mulți ani, asta însemnând că succesul lor este unul solid, bazat pe nevoi reale ale pieței, ceea ce pentru aceia dintre voi care își doresc un venit rezidual poate însemna o mare probabillitate de câștig și, de asemenea, pentru cei care sunt familiarizați cu domeniul afacerilor cât de cât, știu că trendul vânzărilor e un parametru cheie vital.
Ce presupune acest sistem ?
Fiecare distribuitor recomandă produsele și asigură procesul de vânzare, și recomandă oportunitatea de afacere. Sunt, la prima vedere, două lucruri diferite, dar ele sunt extrem de legate. Vânzarea, care astăzi, în era internetului se face foarte ușor, se poate face individual sau în echipă. Individual, tu recomanzi rudelor, cunoscuților, prietenilor informația despre produs, cum le poate rezolva acel produs/produse problemele fiecăruia, și asiguri pașii necesari vânzării, preluarea comenzii, consilierea vânzării, plasarea comenzii, livrarea acesteia, servicii sau consilierea post vânzare. În paranteză fiind spus, astăzi majoritatea acestor pași sunt automatizați, dar ăsta e un alt subiect. Sau poți face în echipă această activitate. Adică tu și echipa ta faceți împreună această activitate, fiecare în cercul lui de cunoștințe, denumită și piața caldă. Trebuie să recomanzi acestor oameni. Și asta nu e chiar așa de greu pe cât pare, dar nici chiar ușor nu este. Dar aici intervine hotărârea ta de ați atinge obiectivul financiar și de viață… Ce mai este diferit față de afacerile clasice este că nu ai un șef, așa cum au afacerile clasice. Îndrumătorul tău, de aia se și cheamă așa, este cel care te va ajuta să pornești, să faci primele invitații, primele prezentări, primele comenzi etc. Nu ai un program fix, de la 8 la 16 sau mai știu eu ce orar. Tu hotărăști dacă azi lucrezi de acasă, dacă mergi la birou sau cui mergi să-i faci prezentarea astăzi. Tu ai libertatea gestionării materialelor de afacere, conform unui cod etic și a unor proceduri standard, tu hotărăști care este adaosul tău la produse, volumul stocului, care te sfătuiesc să fie zero, etc. Mai trebuie spus că ai sisteme de afacere puse la dispoziția ta de către companie menite să te ajute să gestionezi comenzile, oamenii din echipă și alți parametri importanți în orice afacere.
Care sunt sursele de câștig ? În principal sunt două surse : adaosul tău față de prețul companiei, tu cumperi cu un preț de la companie și vinzi cu un alt preț clientului final. De obicei este un preț recomandat, dar nu are nimeni nimic de obiectat dacă tu vinzi cu mai mult sau cu mai puțin. Cea de-a doua este un bonus de performață. Fiecare produs are o valoare internă, iar volumul de vânzări al echipei tale este cuantificat de acest parametru. În funcție de performața echipei tale, deci și a ta ca lider, vei primi un bonus de performanța al echipei. Apoi mai este un bonus de conducere, să-i spunem. Când începi să împărtășești experiența ta pe scene, în fața a numeroși distribuitori, și în care compania îți plătește deplasarea, costurile legate de această activitate. Ceea ce diferă față de afacerile clasice, în esență, este că toată lumea, din companie, din linia ta directă, adică din echipa ta, în sus și în jos, vrea ca tu să ai succes. Și te sprijină cu ce resurse au, în această direcție. Cunoștințele personale ale îndrumătorului, sistemele de pregătire practică și teoretică ale companiei, sistemele de susținere ale distribuitorilor. Toate acestea sunt la dispoziția ta. Tu nu trebuie decât să repeți un comportament al oamenilor de succes ! Iar câștigurile pot să varieze de la 44 de lei, 240 de lei, 1500 de lei sau 10 000 lei. Deja sunt români care câștigă acești bani chiar acum, când tu citești aceste rânduri.
Deci putem deveni cu toții miliardari ? Răspunsul este depinde. Depinde de fiecare din noi în parte, de cât suntem dispuși să muncim, să sacrificăm, să ne asumăm. E greu ? Iarăși depinde direct proporțional cu dorința și pasiunea fiecăruia din noi.
Cert este că fiecare din noi are acest potențial !
Un gând despre „Putem deveni cu toții miliardari ?”