Din nou despre vânzări…Iar ? Ar spune unii…Da. Pentru că vânzările înseamnă mișcare de produse, adică de valoare către clientul final, încasări pentru distribuitor și recunoașterea valorii, implicit încasări, pentru producător. Și poți face vânzări în multe moduri. Doar să miști produsul, ocazional, adică să mai faci și tu o vânzare, sau să fii brand și să fii recunoscut ca atare.

Și din nou trebuie să scriu, cu dezamăgire, trebuie să spun, despre lipsa de conștientizare a unora dintre vânzători. Și nu e doar vina lor, pentru că în parte e vina lor, cea mai mare parte, dar și a șefilor direcți, și a companiei a cărui brand îl poartă, câteodată literalmente, în sau pe piept. Din nou despre curieri…Știu că e o cerere mare, că nu sunt oameni destui, dar întreb : asta înseamnă rabat la calitate ??? Un serviciu prost, des efectuat așa, într-un mediu concurențial, unde duce ? Asta e pentru directorii de vânzări, generali sau proprietarii de afaceri. Și de unde a plecat toată treaba ? Comand o carte la o editură despre care nu știam prea multe, dar e o editura. Oameni de litere, culți, mi-am zis. Și așa și e, din ce am trăit ca experiență cu ei. Aveam două opțiuni de curierat, una pe care o repudiez din start pentru că le-a ieșit brand-ingul pe dos. De câte ori am avut de a face cu ei, m-am enervat. Deci optez pentru ceilalți. La două zile primesc sms de la repudiați că vor livra coletul. Bine, ei n-au bunul obicei să sune la început de zi, sau măcar cu 30 de minute înainte să ajungă la adresă, să întrebe la ce oră pot face livrarea, așa cum făceau colegi de-ai lor. Nu ! Bagă cornul în ușa și apoi îți reproșează că nu ești acasă. Îi ignor, căci știu că mă enervez dacă intru în conversație cu ei pentru că nu au și nici nu sunt învățați minimul respect față de client, mergând pe idea că voi rezolva altfel. O să zici că-s de porțelan. Să-ți dau un exemplu : după vreo două zile de alergat unii după alții, din motivele de mai sus, mă sună și ce aud în telefon ”oăi, da-ți bați joc di mini ! ci adresă mi-ai dat ???!!!! nu există !” Dincolo de ton, de modul în care vorbești, să folosești persoana întâi singular în business, chiar la livrări, e nepoliticos. Într-o altă ocazie, mi-a zis, nu știu dacă tot flăcăul ăsta sau un altul, că dacă vreau coletul azi să cobor să mi-l dea că dacă nu el îl trimite înapoi….Asta ca să avem o imagine despre performanța și obiceiul lor.

Să revenim la livrare. După o zi de apeluri furibunde ale curierului, de pe mai multe numere de telefon, mă uit pe site să văd unde e coletul și să-l redirecționez la easyBox. Acum cred că am devoalat și numele curierului. Surpriză ! Coletul figurează livrat !!!! Evident, nu mie ! Și sun la Call Center să mă ajute. Altă surpriză : nu se poate ! Dacă expeditorul nu a optat pentru această opțiune, eu nu pot să-l redirecționez. Coletul e livrat ! Evident că am contactat expeditorul furios, cerând ori să-mi fie livrat la easyBox, ori să anuleze comanda. Oamenii de la editură au rezolvat-o în ziua următoare, cu scuzele pe care trebuia să mi le adreseze curierul, dar gustul amar clientului final a rămas…

De ce am scris chestiile astea ? Care știu că nu-s unice, dar poate tocmai de aceea…Pentru că poate va ai citi cineva care decide în chestiile astea, la firmele de curierat și în general, la firmele care au reclamații multe, sau poate care vrea să intre în vânzări. Pentru că e important cu cine ne asociem numele companiei. Le-am și spus celor de la editură că ăștia le-au cam umplut firma de noroi acuma și că au trebuit să curețe după ei. Deci costuri de operare mai mari. Nu mai zic de pagubele de imagine…Apoi, pentru o firmă de curierat, care poate crede că prețul este imbatabil, poate să piardă market share așa. Mai ales că nu sunt singurii de pe piață. Deci poate directorii logistici, cei de vânzări sau mai știu eu care, ar trebui să-și mai mute fundurile bine îmbrăcate în teren. Eventual fără să anunțe…Așa și-ar justifica și banii. Iar despre proprietarii de afacere ce să mai zic…Poate nu le pasă decât de dividente…Dar și mărimea lor e corelată cu profitul companiei, care depinde de market share, adică de vânzări…Iar în aceste zile de instabilitate și de reașezări globale, să faci astfel de chestii, chiar dacă par de dimensiuni mici, înseamnă să te expui, cu bună știință, riscului financiar, de a intra în spirala descendentă a falimentului. Și pentru cei pe care îi angajezi, e deja o cutumă, contează caracterul, că abilitățile se învață.

Iar pentru curier…..Poate e doar o etapă, de câteva luni. Dar dacă se duce la alții, va lua după el referințele asta „bune”. Și apoi el și-ar da bacșiș lui dacă și-ar livra așa lui însuși ? Probabil că amicul nostru ar zice că da…Ar fi doar el, mă gândesc, nu ?

Ideea de final e că poate nu pare important, dar este, crede-mă, dacă nu ai constat-o pe propria piele, respectul față de client. În ultimă instanță de la el îți iei salariul cu care îți plătești curentul, telefonul, cumpărăturile de la hipermarket și vacanțele. Și valoarea serviciului pe care îl prestezi clientului nu e cea pe care o crezi tu, ci cea pe care ți-o oferă clientul într-un feed back spontan. Realitatea ta, rareori, e și realitatea lui.

Nu cred că tot așa ai reacționa dacă nu ai mai avea cu ce să ți le plătești, nu ?

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s