Banii sunt importanți. Sau nu, ați spune poate unii dintre voi. Poate o să spuneți că sunt rădăcina tuturor relelor. Cred că iubirea de bani, lăcomia este rădăcina tuturor relelor, așa cum spune și Ziglar, si Szas, sau Robbins. E bine să ne amintim asta când avem de plătit facturi. Sau biletele de vacanță. Că banii nu contează. Mai ales că banul este un instrument. Este ceva inert. Noi îi dăm semnificație, atunci când facem sau nu ceva cu el. Caritatea se face tot cu bani. Și cred că este un lucru apreciat de noi toți, caritatea. Dar pentru a putea să o faci este vital să ai banii pentru caritate. Deci, banii sunt importați. Mai ales ce faci cu acești bani, și ce ai făcut să îi ai.
Gândul ăsta mi-a venit citind Conspirația celor bogați a lui Kiyosaki, dar și când s-a vorbit despre naționalizarea fondurilor de la Pilonul 2 de pensii. Dacă nu toți dintre noi, majoritatea ne dorim să fim independenți financiar. Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi este iarăși o problemă de definire și de opțiune. Însă nu poți fi independent financiar dacă nu ai un venit pasiv. De unde ar putea să vină acest venit pasiv ? Din foarte multe surse : piața de capital, investiții care să creeze plus valoare, imobiliare sau afaceri care să satisfacă nevoi reale. Din drepturi de autor a proprietăților intelectuale, de orice fel, cărți, muzică, artă etc. Putem noi toți și fiecare din noi să devenim independenți financiar ? Da ! În măsura în care suntem dispuși să învățăm, să rescriem obiceiuri personale neprofitabile, cum ar fi această afirmație că sursa răului sunt banii, dacă suntem dispuși să lucrăm în echipă. Și, ce m-a surprins oarecum, este afirmația că dacă vrem să fim independenți financiar, trebui să vindem. Să știm să vindem. Stai puțin ! Cum să vând ? Sunt medic, sunt profesor, sunt academician. Cum să mă cobor să vând ?„Vestea proastă” este că toți vindem, sau trebuie să vindem, doar că nu realizăm asta. Medicul „vinde” aderența la tratament, în așa fel încât pacientul să respecte indicațiile medicului pentru a se vindeca, profesorul „vinde” cunoștințe elevilor săi pe care și le dorește însușite de elevi, academicianul „vinde” concepte noi, cărți, programe, fundații.
Ca absolvent de medicină ce a lucrat peste 10 ani în departamentu de Vânzări și Marketing al mediului corporatist, vă pot spune că nu este așa de greu să vinzi. Totul se învață. Și la un moment dat este chiar distractiv, și mai ales mulțumitor când vezi că rezolvi niște probleme, că ai succes real și clienții te sună să îți ceară părerea. Și pot să spun cu tărie că ceea ce am învățat în anii de corporație, ca vânzător profesionist, îmi folosește foarte mult în profesia de medic acum. Pentru că vânzarea presupune să asculți atent, să descoperi o nevoie, să dai o soluție adaptată, să faci consultanță, cu sinceritate, pentru un avantaj comun. Să lași lumea un pic mai bună decât ai găsit-o.
Așa încât, mai ales pentru cei care lucrează deja în vânzări, pentru foștii colegi, spun că faceți o ocupație foarte utilă, importantă și care sper că vă aduce satisfacții nu numai financiare. Iar celor care le repugnă idea de a vinde, vă spun că în momentul în care un client, fost client, prospect vă v-a mulțumi pentru ceea ce ați făcut pentru el sau ea, vă veți simți mult mai bine. De altfel, „vestea bună” este că deja vindeți ! Când recomandați prietenilor un restaurant, un produs cosmetic, un film, o stațiune. De ce o faceți ? Din dorința de ajutor. Nu ? Asta este și ideea vânzării profesioniste, moderne, chiar dacă sună patetic sau idealist. Mai mult, când doriți ca copii voștri să facă ceva, le vindeți acea idee. Nu-i așa ? De ce să nu deveniți profesioniști în treaba asta ?
Încă un gând pentru cei din vânzări. Știu că vă plictisiți la trainingurile de vânzări sau, cum spunea o pacientă zilele trecute, team buildingurile sunt obositoare. Dar fiți atenți, încercați să învățați tot ceea ce vi se spune, mai ales aplicați-le în teren, testați în teren pentru că atunci „cunoașterea va înceta să mai fie un zvon și va ajunge în mușchi” așa cum spune un proverb aborigen. Și la un moment dat veți realiza că „citiți” omul din fața voastră aproape involuntar, vă dați seama când minte sau când e cu adevărat interesat sau entuziasmat de îi spuneți. Iar afirmațiile de mai sus mi-au adus critici, chiar din partea familiei, a prietenilor, a celorlalți. Dar asta nu contează. Până la urmă toți vom vinde, într-un fel sau altul.
Vă recomand cu drag să citiți Conspirația celor bogați a lui Kiyosaki, și Tată bogat, tată sărac și celelalte cărți ale lui. Aici puteți găsi resurse online oferite de Robert Kiyosaki. Vă recomand, cum am mai făcut-o aici, Money Mastering the Game a lui Tony Robbins. De altfel Tony a lansat nu de mult Unshakeable care tratează subiectul banilor și cum pot ei să ne aducă libertatea financiară. În aceste fel veți cunoaște adevărul, iar adevărul ne face liberi.
P. S. Dacă doriți să vă trimit Tată bogat, tată sărac și Money Mastering the Game gratuit, lăsați-mi, vă rog la comentarii adresa voastră de e-mail și opțiunile voastre.