accident-2746663_1920Am tot stat și m-am gândit dacă să scriu post-ul ăsta… În fond nu o să fie despre ceva spectaculos sau poate ca da… ?

Și tu ai mers acum de sărbători, și cred că mergi de fiecare sărbătoare, la rudele de la distanțe mari. Și mergi cu mașina, ca majoritatea românilor. Cu siguranță ai tras și tu niște spaime fie la volan, fie lângă sau în spatele șoferului, nu ? Nu mai zic de accidente…

Tu de ce crezi că se întâmplă toate astea ? Păi în primul rând,  cred eu, că vrem să ne arătăm mușchii în trafic. Fie să arătăm ce mașină „bengoasă” avem, fie ce șoferi super suntem. Și poate că așa e . Că avem o mașină super sau că suntem șoferi super-experimentați, dar accidentele nu rea țin cont de asta. Dacă vrei să te dai mare, fă-o în altă parte ! De ce ? Pentru că dacă pățești ceva, vei trage și pe nevinovați după tine și nu e drept ! Sunt atâția morți din cauza teribilismului altora. Și nu e corect față de ei.

Apoi cred că este și lipsa de pregătire a instructorilor auto sau, și mai grav, datorita corupției lor. Am văzut cu ochii mei în trafic manevre periculoase făcute de mașinile școală. Și acolo e vina instructorului. Pentru că dacă instructorul învață elevul prost, el așa va considera că este corect ! Condusul defensiv cred că este doar o noțiune. Nu cred că toți instructorii îi învață pe elevi să anticipeze în trafic, să își ia măsurile de precauție în caz că cel din față, de exemplu, face brusc, și fără să semnalizeze, la stânga. Ați constat și voi că sunt mașini fără semnalizare ? Cred că sunt mai ieftine alea. Că altfel nu pot să-mi explic de ce nu semnalizează. Sau ieșirile intempestive sau periculoase de-a dreptul, de pe drumurile secundare fix în fața ! Recunosc că eu mă enervez extrem de tare la fazele astea pentru că, sincer, nu înțeleg cum de nu se gândește acel șofer la consecințe !!! O tamponare, chiar și la viteze mici, duce la leziuni importante. Nu mai vorbesc de pagubele materiale….

Scandalurile cu examenele măsluite sunt nenumărate. Și cred că știi și tu „prețuri” pentru permise…Ce e și mai grav decât corupția în sine sunt consecințele ei. Un „șofer” fake nu știe legislație, nu știe cum se manevrează mașina în condiții de stres și drama e gata ! Așa că ar trebui ca mașinile care dau examen auto să fie dotate cu camere și microfoane, la fel cum și în sălile de examen să fie la fel. Dincolo de dreptul fiecăruia de a avea un permis auto trebuie să stea dreptul nostru, al fiecăruia, la viață. Un șofer fake este o bombă pe roți pentru noi toți.

Infrastructura proastă, și chiar inexistentă în unele locuri, este un alt factor care favorizează accidentele. Plătim cu toții impozite, în diverse forme, și nu avem pe unde merge cu mașinile. Nu mai vorbesc de parcări. Șoselele lui Creaușescu prin sate predispun la accidente, mai ales că românul verde de la țară nu are nicio noțiune despre cum se circulă când ești beat. Ba mai mult, am avut ocazia la spital să văd oameni, mă feresc să îi categorisesc eu, care s-au urcat pe bicicletă după ce s-au făcut praf. Și au căzut. Dar crezi că s-au liniștit ? NU ! S-au mai urcat odată ! Și fie că s-au oprit cu capul într-un stâlp, fie într-o mașină sau i-au luat mașina pe sus pentru că mergeau haotic pe drumurile publice, au ajuns, ghici unde, la urgență să-i dregem. Autostrăzile sunt soluția civilizată pentru a reduce incidența accidentelor rutiere. Și ar trebui să-i stresăm pe politicienii din colegiile noastre electorale în fiecare zi cu acest subiect.

Cred cu tărie că toți avem dreptul de a conduce la fel cum avem cu toții dreptul la viață. Cred că mașina trebuie să fie un ajutor pentru familie și nu un motiv de dramă. Așa că ascuțiți-vă abilitățile de șofer, dar și atenția și anticiparea în trafic. Dacă alții nu se gândesc la securitatea ta, măcar tu fă-o !

În ultimă instanță o să ai grijă și de cei care nu au grijă ei înșiși de ei !

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s