Cred că fiecare dintre noi ne dorim ca de Revelion să mergem într-un loc frumos, relaxant și unde să unde să putem face cât mai multe. Așa am gândit și noi anul acesta și pentru că nu aveam chef să mergem foarte mult, am ales Vatra Dornei. Nu ne-a fost foarte greu să stabilim locația pentru că mai fusesem acolo și ne-a plăcut. E un loc civilizat, de 4 stele, dar este și un pic mai retras, având în stânga o lizieră de brazi care îți aduc mirosul lor specific și răcoarea tradițională bradului. Locu acesta se cheamă Pensiunea Vânătorul și e situată undeva către capătul dinspre Bistrița.
Oferta a fost foarte bună, deși pentru noi a fost un pic cam târziu când nea-m hotărât. Rămăsese doar un apartament în care încăpeau 4 persoane, noi fiind doar doi. Proprietara ne-a făcut o ofertă care a fost acceptabilă pentru noi și cred că și pentru ei. 3 nopți de cazare, cu brunch, cu cine festivă pe 31 decembrie și 1 ianuarie. A fost frumos că pe 31 decembrie, de Revelion, pe lângă formația care a cântat ca la nuntă, :), au fost și colindători și obiceiuri tradiționale din zona Moldovei.
Cine știe Vatra Dornei știe că schiatul este activitatea principală iarna, pe cele 3 pârtii din stațiune. Telescaunul care a mers, spre surprinderea noastră, pe 31 decembrie, îți oferă o priveliște frumoasă, de sus, a Obcinilor Bucovinei. Iar când ajungi sus, după ce te-a bătut vântul iernii de munte, ai posibilitatea să bei un vin fiert sau un ceai, să și mănânci dacă ai flămânzit la restaurantul de la capătul telescaunului și să te încălzești la căldura poveștilor bucovinene. Aici te și poți caza, mai ales dacă ești un împătimit al sckiului.
Și cum spiritul antreprenorial a ajuns și aici, ai posibilitatea să te dai cu sania trasă de cai, așa cum o făceau oamenii locului acum ceva vreme având o panoramă a obcinilor domoale ale locului. Tot în zona, vara, ai o stână turistică care cred că ar merita vizitată.
În vecinătate s-a deschis, de un an cred, pârtia de la Câmpulung Moldovenesc. Nu sunt schior, așa că nu știu care e gradul de dificultate al pârtiei sau lungimea, dar oamenii se străduiesc. Pârtia nu era deschisă pentru public, aveau tunuri de zăpadă puse, dar cred că nu era prea bună pentru schiat, altfel cred că era deschisă și se promova.
Oricum este un proiect mare, în care s-au băgat mulți bani, știu că a durat ceva timp până s-a finalizat, și sus este și un patinoar, lângă pârtie.
În zona mai poți merge la cabana Rarău pe un drum modernizat dinspre Pojorâta, nu știu dacă e deschis până sus, căci se mai închide uneori iarna. Dar de știut e că de acolo poți avea o perspectivă frumoasă a Pietrelor Doamnei, locuri încărcate de legendă.
De mănăstiri se știe, nu mai vreau eu să le înșir pe toate. Merită văzute fiecare în parte dacă starea drumurilor vă permite asta iarna. Înafară de cele ultra-promovate, mai sunt interesante cele de la Arbore, Bogdana de la Rădăuți, și Sfântul Ioan din Suceava. Mai există și la Pătrăuți o mănăstire ctitorită de Ștefan, dar nu știu să îți spun prea multe despre ea. Și la Reuseni este o biserică ctitorită de Bogdan Mușat, tatăl lui Ștefan, unde se spune că acesta și-a pierdut capul, la propriu și de care puțină lume știe, poate și pentru că pictura s-a șters și a rămas doar importanța ei documentară.
Mocănița este o altă atracție pe care ți-o recomand. O poți lua de la Moldovița și e un mod autentic de a călători în timp și de a afla cum au trăit oamenii locului în perioada ocupației austriece.
Așadar dacă te-ai hotărât să petreci Sărbătorile de iarnă, undeva într-un tărâm de poveste, Țara de Sus, cum i se spunea odată, nume dat de către români și nu de către austrieci, căci Bucovina este numele dat de austrieci acestui loc, este locul nimerit unde legendele se împletesc fericit cu modernitatea și fac un arc peste timp și unde îți poți încărca bateriile la modul cel mai plăcut.