gatesAm primit, distribuit de un prieten, acest articol pe care l-am tradus pentru că mi se pare că este important să vedem lumea prin ochii unor oameni care au ajuns deja în acel loc unde toți ne dorim să ajungem, fără să știm prea bine ce înseamnă asta și care este prețul pentru a ajunge acolo. Și atunci, pentru că pe mulți din jurul meu i-am auzit că-și doresc să aibă „bani mulți”, am tradus acest articol.

Bill Gates are acum 63 de ani. El recunoaște că nu este aceeași persoană care a fost atunci când a fondat Microsoft pentru a pune un „computer pe fiecare birou și în fiecare casă”.

Pentru a-și evalua calitatea vieții, Gates își pune întrebări pe care ar trebui să ni le punem în timp ce îmbătrânim – diferite de cele ale tinereții noastre.

Pentru Gates, cel de la 25 de ani, singura întrebare pe care și-a pus-o, a fost cea pentru evaluarea succesul afacerii sale la sfârșit de an: Este software-ul Microsoft cel care a împlinit visul său?

Acum are un nou set de întrebări
În ultimul său articol din 2018 pe Gates Notes, el a spus că încă evaluează calitatea muncii sale, dar întrebările sunt foarte diferite de cele pe care le-ar fi cerut în anii ’20. Acestea ar fi:

Am dedicat suficient timp familiei mele?
Am învățat destule lucruri noi?
Am dezvoltat noi prietenii și am aprofundat pe cele vechi?
Gates recunoaște cu ușurință că aceste întrebări le-ar fi considerat ridicole la 25 de ani; La 63 de ani, ele sunt mult mai semnificative. Oh, și apoi această întrebare îi este pusă în bună măsură, cu amabilitate de către prietenului și mentorului lui Gates, Warren Buffett:

„Oamenii de care iți pasa te iubesc?” Aceasta este măsura de succes a lui Buffett, care este la fel de bună ca orice măsurătoare pe care o veți găsi, spune Gates.

Evaluați calitatea vieții tale
La sfârșitul fiecărui an, măsurarea muncii, a venitului sau a performanței afacerii este cu siguranță importantă pentru a măsura succesul nostru. Dar câți dintre noi stau de fapt și reflectă asupra calității vieții noastre personale?

Continuând cu un pas mai departe – stilurile lui Bill Gates și Warren Buffett – este ceea ce facem pentru a avea un impact major în vieții celorlalți și care ar trebui să aibă cea mai mare importanță în măsurarea calității vieții. Și din moment ce noi nu suntem miliardari, trebuie să începem cu familiile noastre, cu prietenii, cu munca (dacă aveți un rol de lider) și cu comunitățile locale. Ce facem pentru a face viața oamenilor mai bune în sfera noastră de influență?

Buffett știe bine acest principiu. Odată spusese unui grup de studenți la Georgia Tech definiția sa de succes:

Practic, când ajungi la vârsta mea, vei măsura cu adevarat succesul în viata cu cât de multi oameni pe care vrei sa îi iubești te iubesc de fapt. Acesta este testul final al modului în care v-ați trăit viața. Problema cu iubirea este că nu o poți cumpăra. Dar singura modalitate de a obține dragoste este să fii iubitor. Cu cât dai mai multă dragoste, cu atât vei obține mai mult.

Ca al treilea cel mai bogat om din lume, Buffett trăiește ceea ce predică cu angajamentul său față de filantropie, cum ar fi Giving Pledge, în care îi invită pe cei mai bogați oameni de pe planetă să-și asume o donarea a unei mare parți a bogăției lor în cauze caritabile.

Gates „își dă dragostea departe” prin intermediul Fundației sale Bill și Melinda Gates, care promite miliarde pentru a spori îngrijirea sănătății, a lupta împotriva bolilor, a reduce sărăcia extremă și, în S.U.A., pentru a extinde oportunitățile educaționale.

Deci, până la urmă, este foarte important ceea ce banii nu pot cumpăra : o conștiință liniștită, o iubire sinceră din partea celor dragi ție, un sens al contribuției la binele comunității.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s