Nu zbura prea sus să nu-ți topească soarele aripile, dar nici prea jos să nu ți le ude marea. Asta ar fi spus Dedalus lui Icar, dar de partea a doua nu se mai vorbește azi. Și așa, această legendă antică a devenit păcăleala lui Icar.
O lume industrializată te vrea conformat fără prea multă analiză. Te vrea compliant și mizează pe frică : de a fi șomer, de a fi ridicol, de a nu greși, de a fi altfel. Căci astfel profitul lor rămâne mare.
Dacă îți exprimi opinia, chiar dacă e în conflict evident cu a creatorilor de opinie, atunci faci artă. Ai curajul să fii tu, să fii autentic și atunci noi ceilalți te vom vedea ca pe un artist.
Arta presupune conectare pentru că arta devine artă doar atunci când își întâlnește destinatarul. Artistul trebuie să aibă curajul de a eșua, de a fi criticat, ridiculizat, supus normelor și judecat după ele. Trebuie să fie vulnerabil pentru că doar așa este uman. Trebuie să fie perseverent în eșec, în discomfortul de a fi altfel, tocmai pentru că sparge limitele cu mult înaintea noastră a celorlalți deschizând noi drumuri.
Este un mod artistic prin care Seth Godin ne spune că afacerile moderne și cele ale viitorului vor aduce conectare și originalitate. Că spiritul tribului tău este prezent în ceea ce faci ( despre cartea lui Triburi cu altă ocazie ). Și ceea ce faci trebuie să fie construit cu pasiune. Ce vinzi, înveți sau construiești trebuie să aducă, precum arta meșterului Manole, ceva din tine. Ceva drag ție, ceva important pentru tine, ceva vital pentru tine. Pentru că atunci artistul va fi apreciat și va deveni prosper.
Arta trebuie încurajată cu criticism constructiv și trebuie să vină din partea audienței artei, din partea celor cărora li se adresează. Dacă nu ești în audiență și vrei să sprijini acea artă, e mai bine să asiguri suport administrativ artistului să facă cea mai bună artă a sa și doar atât.
Eșecul, ca și pasiunea, sunt calități necesare artei. Ca și inspirația. De aceea, artistul, adică tu, trebuie să fie curajos. Frica te va însoți mereu și va trebui să ți-o faci partener.
Și atunci când munca ta va deveni artă, tu vei fi artist. Și ai toate șansele să te întâlnești cu tine, cel autentic.
Devii artist nu după ce arta ta este recunoscută, ci făcând acea artă.
Artistul trebuie să fie autentic. Să dăruiască fără să aștepte nimic în schimb.
Și atunci Icar va putea zbura aproape de soare, dar și aproape de visurile sale.
Tu până unde vei zbura ?