maramures

Când va veni concediul, sau poate când vei vrea să-ți iei lumea în cap într-un week end, poate ce o să citești aici îți va deveni busolă. Sper să nu consideri că sunt prea arogant, însă este un loc încărcat cu istorie și energii pozitive ce te vor duce departe, în istorie și timp.

Farmecul vine dintr-un loc frumos, plin de șarm, un loc cu tradiție. Un loc cu oameni faini, cu oameni ce sunt urmașii celor ce au trecut prin lucruri grele, prin lucruri ce le-au provocat dureri în suflet, căci ce poți să simți când ești despărțit de frate și soră. Mă refer la Maramureș. La Borșa. Ce a trecut la un moment dat, ca și alte provincii, la o țară străină. Drept dovadă au fost impozitele pe care le-au perceput austriecii.

Iar mocănița este un loc unde ar trebui să mergeți. Pentru că este o călătorie în timp. Da cred că și într-o altă cultură, și o să mă explic la un moment dat. Ce e ironic este că un austriac a venit și a restaurat liniile mocăniței, care erau în proprietatea statului român, și pe care o operează în acești ani, scoțând un profit frumos. Asta după ce nobilii români au vândut fiscului austro-ungar proprietățile lor, poate din motive financiare, cu siguranță. Dar nu pot să nu mă întreb ce ar fi fost cu această regiune dacă ar fi rămas la România ? Pentru că austro-ungarii au adus zipțeti, așa le spunea celor care au venit din imperiul austro-ungar, care au construit, probabil cu mână de lucru românească, tuneluri, calea ferată îngustă și au exploatat, intens, sunt sigur, zăcămintele de sare. Și noi acum ne mirăm ce frumos este locul acesta, ce frumos este să-l vezi din mocăniță.

Poate o să spui că sunt retrograd, conservator, dar nu pot decât să mă gândesc la cum ar fi fost să facem noi, oamenii aceia mândri din Maramureș, lucrurile acestea frumoase. Mai jos vedeți un filmuleț din mocăniță care sper că te va convinge să mergi și tu acolo, nu neapărat pentru a spori profitul austriacului, cât pentru a vedea ce potențial avem aici și nu avem grijă de el.

 

Acolo puteți ajunge din Borșa, cam într-o oră, puteți face rezervare online, puteți plăti online, v-am zis că e un austriac….

Ce m-a impresionat cel mai mult a fost o chestie, poate o să zici, prostească. În mijlocul muntelui, în sălbăticie, austriacul a adus la toaletă până și săpun lichid și apă curentă. Nu m-ar fi mirat să fie și încălzită….Și nu m-am putut abține să mă întreb : oare noi, românii, cum am fi făcut în situația asta ? Nu mai pun la socoteală faptul că, la capăt de linie, baia arăta mai bine ca afară, ca s-o citez pe nevastă-mea.

Oare noi de ce nu putem face la fel ?

Un alt lucru la care am rezonat a fost istoria rezistenței anticomuniste și antisovietice din această zonă. Mai jos aveți o fotografie care detaliază aceste aspecte, de unde și ideea că aici, încă, mai există spiritul neînfricat al dacilor.

20180901_141417

Așadar, dacă ai probleme în stabilirea destinației tale turistice, Borșa poate fi o destinație pe care o vei ține minte. Noi ne-am cazat la hotel Păltiniș, foarte repede, rezervarea am făcut-o dimineață pe Booking, și seara la 10 ne-am cazat. Locația este bună, pentru cei are nu au pretenția la 5 stele, iar în zonă mai puteți urca pe Pietrosul Rodnei, dacă aveți aceste pasiuni, de drumeție. Traseul este de aproximativ 10 ore dus și întors, poate mai puțin pentru cei cu pregătire de munte mai serioasă.

Iar iarna, cred că este o destinație super încântătoare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s