investitiiAstăzi am avut o discuție despre investiții, fiind întrebat ce cred despre BitCoin. Ca și despre produsele derivative care au dus la criza financiară din 2008. Ce sunt derivativele ? După umila mea înțelegere financiară, sunt produse financiare de tipul datorii, insolvențe care se tranzacționează, sau mai bine zis, s-au tranzacționat, pe piața financiară. Așa este și cu Bit Coin. O mare bulă care se va sparge la un moment dat și, ghici ce, cineva va plăti oalele sparte. Ca de obicei. Este o schemă Pontzi mult mai complicată, care este globalizată cu ajutorul internetului, ba sunt informații conform cărora chiar hakerii urmăresc dobândirea de aceste monede virtuale care nu au nicio acoperire în valoare.

Și asta mi-a adus aminte de zilele mele de naiv în ale finanțelor. Când am riscat 100 de dolari în ceea ce s-a dovedit o schemă Pontzi, undeva în Panama, ce se dădea drept fond de investiții Forex. Ghiciți ce s-a întâmplat ? Au dat faliment, au fost sub investigații și am pierdut banii. Nu înseamnă că o experiență personală negativă este regula. Dar trebuie să ai coronare pentru a risca sume mari. Gândiți-vă cum arată pe masa voastră 10 000 de euro. Aveți idee câte teancuri sunt acolo ? E o mașină. Banii pentru o mașină nouă. Și îi pierdeți în câteva ore. Toți ! Ei dacă puteți mâine s-o luați de la capăt, înseamnă că aveți coronare pentru așa ceva.

Însă înainte de a vă arunca în aceste valuri vă sugerez o lectură : Money Mastering The Game de Anthony Robbins. Și Kiling the Sacred Kow de Garret Gunderson Și dacă nu aveți timp sau chef să le citiți, esențialul este de a avea un portofoliu de investiții echilibrat. Care are fi formula acestui echilibru ? Vă las să găsiți răspunsul în aceste cărți. Că să vă incit, fondurile de investiții nu reușesc să depășească piața. Și asta o spun foști brokeri de pe Wall Street, oameni care au avut și au succes în investiții în bursă și alte instrumente financiare.

Este foarte important să economisim pentru zilele negre cum spune românul vechi. Și spun asta că un pățit care a rămas la un moment dat fără nicio lețcaie. Și nu cred că dorește nimeni să aibă un astfel de profesor. Este unul foarte brutal, sever și neobligatoriu mai ales că aveți ghiduri de care am vorbit mai sus.

Și un ultim gând : testați care este nivelul de risc pe care îl tolerați. Dacă vă puteți lipsi voi și familia voastră de o anumită sumă, înseamnă că sunteți gată să intrați în arenă.

P. S. Dacă doriți cele două cărți, în format electronic, cereți-mi asta scriind la comentarii adresa voastră de e-mail și cartea pe care o doriți.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s