Poate e anacronic acest titlu, dar, după mine, este mai actual ca oricând. În contextul geopolitic actual, când se reașează sferele de influență, e important să ne redefinim, sau mai bine zis, să ne facem o analiză despre cine suntem noi, ca țară. Vezi tu, am fost unul dintre susținătorii fervenți ai valorilor vestice, democrație și economie de piață, fiind convins că sunt singurele valori viabile….Acum nu mai sunt la fel de sigur….Și asta pentru că acțiunile acestei Uniuni Europene nu fac altceva decât să te facă să te simți vinovat că gândești naționalist….

Și am găsit o carte scrisă, culmea de un evreu, care te-ai aștepta să susțină globalismul. Însă nu….Și el nu se ferește de cuvinte. Pune în antiteză imperialismul, valorile astea ale UE și NATO, de pace și prosperitate mondială și eternă, versus naționalism. Sună anacronic, știu, dar poate tocmai de aceea trebuie să vedem cam cum pune problema. UE, ca și Napoleon, ca și Hitler, ca și SUA, dacă mă întrebi pe mine, ca și Stalin nu au făcut altceva decât să ducă o politică de expansiune mondială, de dragul unor idei utopice, culmea cinismului, în numele cărora au ucis, au abolit legi, au schimbat constituții au impus cu forța reguli noi unor națiuni mai slabe militar și politic. Și ce trăim azi, mai ales la granița de nord a noastră, e un argument pentru politica imperialistă. Nu e niciunul mai breaz. Și SUA, și UE și Rusia sunt exact la fel. Doar cu narațiuni diferite…

Yoram Hazanoy este un universitar israelian, de origine americană, un evreu naționalist, care spune clar că Israelul este un stat național, e adevărat, un pic diferit de cele din vecinătatea lui. E în Orientul mijlociu, dar e considerat un stat european, iar autorul susține exact titlul articolului meu. Că o lumea a statelor naționale este de preferat unor imperii. Pentru că statul național se bazează pe valori intrinseci, pe ideea de familie, clan și trib care se asociază, în baza unei loialități reciproce, provenite din aceleași tradiții, cultură, religie și utilizarea aceleași limbi, formând astfel familia mai mare, statul național. Acest stat național are niște granițe bine stabilite, limitate Și fundamentul acestui stat național, susține Hazanoy, are susținere biblică. Dumnezeu i-a dat lui Moise Tora pentru evrei, nu pentru tot globul. Iar țara promisă a fost o țară, nu tot globul. Și aici e perspectivă surprinzătoare, cel puțin pentru mine așa a fost, într-o lume care blamează mereu biserica, sau religia, în general, atunci când e vorba de alăturarea ei în politică. O populație care are aceleași valori, ca o familie, va fi mult mai unită în fața unor amenințări concrete la adresa lor decât o asociere de state sau populații care sunt reunite de o forță coercitivă, militară de cele mai multe ori, neavând mai nimic în comun. O astfel de populație care împărtășește aceleași valori, tradiții, limbă formează, în cadrul unui teritoriu bine definit, o națiune. Iar națiunile care au resurse politice și economice de a întreține o armată regulată și de a colecta taxe și impozite, va deveni un stat național puternic. Așa au apărut statele europene, Germania, Franța Anglia, apoi Statele Unite ale Americii și apoi UE. Însă pe măsură ce aceste state au devenit tot mai puternice, au simțit nevoia ca să-și impună global viziunea lor statală….În numele păcii eterne, ca să-l cităm pe Kant, care susține că, în schimbul renunțării la suveranitate, statele naționale vor beneficia de pace și prosperitate eternă în cadrul unui imperiu. Indiferent cum s-ar chema el. Sună cunoscut ? Hazanoy susține că un stat imperial, un stat liberal cum îl mai denumește, nu poate rezista decât prin coerciție. Poate fi bine-voitor în aparență. Atâta timp cât nu întâmpină rezistență. Când se întâmplă asta, imperiul devine brusc violent. Cataloghează drept învechit, reacționar, idiot statul care ține la valorile sale naționale. Ba câteodată, îl corectează cu puterea armelor și, mai nou, cu cea a sancțiunilor. Întreb din nou, sună cunoscut ?

Este o carte reconfortantă, cel puțin pentru mine a fost, pentru că așa realizezi că nu e nimic rău în a fi naționalist, deși opinia mainstream-ului de azi este fix pe dos. Iar dacă crezi că asta e întâmplător, află de la Hazanoy că există asocieri și concernuri de corporații media care au drept scop minimalizarea concepțiilor opuse interesului major, umanist-utopic, globalist. Sună cunoscut ? Sună înfricoșător ? Cam da….

Autorul critică politica UE, politica de organizații suprastatale gen ONU sau OMS, aș zice eu, care impun statelor naționale reguli arbitrare, în numele unui bine general îndoielnic. Ce e bine pentru Germania s-ar putea să fie dezastruos pentru România. Și ca să înțelegi mai bine, Hazanoy dă exemplul Serbiei pedepsite de NATO pentru politica sârbilor din Kosovo, tocmai pentru că sârbii susțineau, își susțineau statul lor național astfel. Ei o fac în continuare, susțin statul lor național. Nu trebuie înțeles această carte și această poziționare ca un argument pro curente criminale în numele naționalismului. Însă trebuie pusă mai multă lumină aici. De ce sunt demonizate Polonia, Ungaria și Cehia acum ? Pentru că refuză regulile UE care contravin interesului lor național. De ce i-au demonizat pe britanici ? Din același motiv, pentru că le-au stricat jucăria birocraților de la Bruxelles. În ultimă instanță, le diminuă încasările. Și aici vreau să fac eu o subliniere : crezi că e întâmplător că în actualul conflict din Ucraina au apărut și firmele de armament ? Sau mercenarii militari ? Crezi că întâmplător cumpărăm noi, românii, avioanele F35 ale americanilor ?

Pentru mine a fost interesant exemplul unor state create artificial. Aceste state sunt Irak, Siria, Yugoslavia. Ce coincidență că toate au fost sursa unor conflicte armate, cu tentă națională și religioasă….Și că tot am ajuns aici, m-am convins că statul național va avea o strânsă legătură cu biserica populației majoritare. De ce ? Pentru că vine din definiția statului național : aceeași religie și tradiții. Așa că nu trebuie să se rușineze nimeni sau să încerce să mai despartă biserica de un stat național pentru că nu face decât să meargă contra curent. Iar aici mai am o mențiune : încă nu știm adevărul despre Antonescu și mișcarea legionară ! Decât ceea ce au scris „istoricii” sovietici, ca să nu le zic cum erau, propagandiști, în ideea sovietizării României. Iar niște simboluri naționaliste puternice i-ar fi încurcat extrem de mult…Și îți recomand cărțile lui Florian Bichir, Colonelului Magherescu și ale lui Ioan Ogoranu, asta așa pentru balansare…

Mai e un aspect interesant și vital, din punctul meu de vedere. Acela că statul național se menține ! Prin păstrarea coeziunii interne, a loialității reciproce, a libertăților colective și individuale. Pentru că altfel națiunea dispare !

Și uite așa mi-am dat seama de ce am fost noi băgați cu forța în UE și NATO, pentru că nu îndeplineam toate cerințele, dar eram o piață mult prea mare pentru a nu fi cucerită, și avem o poziție geostrategică mult prea importantă pentru a nu avea baze militare americane pe teritoriul nostru. De ce mereu legile românești nu sunt bune, sunt înapoiate, de ce tradițiile românești trebuie „actualizate” sau, și mai bine, înlocuite cu directive europene, de ce trebuie să dărâmăm fabrici românești și să tăiem pădurile românești. Și știi ce e mai trist ? Că asta am făcut mereu în istorie. Nu știu dacă știi, dar mocănițele astea, care cică-s niște simboluri regionale dacă nu naționale, alea din Maramureș și Țara de Sus, au fost construite de austrieci pentru a căra din munți, ce crezi, lemn și sare ! Deci cu scop de jaf ! Iar noi îi lăudăm pentru asta ! Și atunci tinerii români erau luați cu forța în armata austriacă. Acum și bărbații și femeile români se duc de bună voie să îi șteargă la c… pe simbrie de nimic pe austrieci, italieni, nemți, britanici și care or mai plăti așa ceva….

Să nu crezi că rușii vor altceva de la noi ! Fix același obiective au ! Și noi facem mereu greșeala să-i desconsiderăm. Sunt niște diplomați și strategi desăvârșiți. Gândește-te că se spune că au influențat alegerile din SUA și Franța !!!! Că au fost primii în Siria cu trupe. Că în Kosovo au ajuns odată cu americanii. Am mai spus, și repet : naționalismul român trebuie resuscitat. La fel ca cel maghiar, polonez sau ceh. Poate că ei au această atitudine naționalistă și pentru că au fost cândva imperii….

Dar un naționalism românesc luminat e necesar ! Și ce e mai trist e că politica românească nu pare să înțeleagă asta…Sau poate că înțelege, dar sunt doar ticăloși…Numărându-și euroii și dolăreii luați din vânzarea fundurilor noastre…

În orice caz, e o carte pe care o recomand tuturor celor care vor să înțeleagă ce am trăit din 2007 încoace, mai ales în ultimii doi ani. Restul, e dreptul și alegerea fiecăruia de a crede ceea ce vrea….

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s