Pentru că vara se apropie de sfârșit, și pentru că sunt la modă review-urile, am zis că e util să trec în revistă ultima experiență la Marea Neagră. E cea mai aproape de noi, și fizic și emoțional, și poate că e bine de știut cam ce poate oferi.

Dacă pleci din Moldova, ai câteva variante : tren, mașină, și pentru pachetul premium, avion. Cu trenul nu am mai mers de zeci de ani de zile. Nu știu ce să-ți spun…Cred că este o călătorie lungă, foarte lungă, pe vremea când mergeam eu cu trenul la mare se făceau cam 8 ore, și era, de cele mai multe ori, tren de noapte. Pe site-ul CFR-ului durata călătoriei de la Iași la Eforie Nord este de 13 ore !!!  E adevărat că au și vagoane cușetă…Cred că singurul beneficiu al acestei variante de transport este prețul, deși nu este chiar foarte mic, 137 de lei de la Iași la Eforie Nord, pentru 13 ore de călătorie la clasa a doua…Iar dacă vrei să și dormi, la cușetă trebuie să plătești 235 de lei. Mașina personală îți va cere, funcție de puterea motorului, stilul de condus, cam 42 de litri de carburant, adică undeva la 250 de lei un dus. Avantajul este că îți dă libertate totală, dezavantajul este pentru șofer care trebuie să conducă câteva sute de kilometri, pe șosele aglomerate, cu carosabil modest sau chiar prost, plin de radare și de „inventatori” la volan, adică va trebui să facă față la multe riscuri. Iar avionul, anul acesta, presupune un schimb în București, cursele companiilor low cost fiind anulate. Și cred că e un pic peste mână să stai în Otopeni pentru legătură… O precizare de ruta noastră de anul acesta : puteți merge pe E85 până la Tișița de unde mergeți către Tecuci către bac.

20190820_133401

Ne-am oprit anul acesta la Hanul Conachi să mâncăm, și spre surprinderea noastră, a fost o experiență decentă. Apoi după ce treceți cu bacul, aveți două variante : către Măcin sau către Babadag. Drumul către Babadag este un pic mai bun decât către Măcin. Peisajul este foarte frumos, având munții Dobrogei pe fundal. Iar dacă mergeți pe la Babadag, puteți să vă abateți pe la podgoria Niculițel, de unde puteți să cumpărați un vin foarte bun, cunoscătorii știu ce spun. 🙂

Odată ajuns sau ajunsă se pune problema cazării. Poți să o rezolvi de acasă, acum poți să faci tu rezervările online. Ai multe platforme ca Booking.com unde poți găsi și cazări foarte ieftine, Direct Booking, dar eu nu o recomand datorită agentei care s-a ocupat de noi, pentru că nu ne-a dat toate informațiile, ca de exemplu că hotelul unde făcusem rezervarea avea și camere proaspăt renovate sau chiar site-urile locurilor de cazare, destul de multe având așa ceva și modalități de rezervare pe site-ul propriu. Noi am stat la hotel Rhodos, pe care îl știam, care a fost renovat anul trecut, e adevărat, parțial, adică etajul doi și un corp nou de clădire. Oamenii sunt în general în regulă, condițiile decente, iar în camerele renovate cred că cu adevărat foarte bine. Avantajul este că e la 5 minute de plajă, și la întoarcerea de pe plajă chiar contează.

Plaja o poți face în multe locuri. Fie la Debarcader, fie la Belona, municipalitatea a lărgit foarte mult plaja față de 2012 când era destul de mică. Șezlongurile sunt pretudindeni, 25 de lei costă închirierea pentru o zi, dar poți să stai și la cearșaf. Trebuie să iei în calcul că în sezon e destul de aglomerat, cei cu șezlonguri pun câte patru sub o umbrelă. Iar dacă sunteți doar doi, o să împărțiți cu alți doi acea umbrelă. Plajă mai puteți face și la Azur, plajă și complex între cele două Eforii.  Dezavantajul aici este că valurile sunt mai mari, nefiind stabilopozi care să mai ia din avântul valurilor, iar dacă este vânt pe mare, cu copii nu o să puteți sta prea mult sau prea departe în apă. Oricum, apa este așa cum îi spune și numele, de azur și puteți avea o experiență aparte.

Dacă sunteți dispuși să mai faceți un drum de 100 de kilometri, puteți merge la Gura Portiței, un loc exotic, total diferit de litoralul așa cum îl știm noi.  Aglomerația nu există, cel puțin de câte ori am fost noi, iar locul merită. De la Jurilovca trebuie să iei șalupa rapidă sau un vaporaș din alte vremuri 🙂 care te duce la Gura Portiței, un loc special, pe care îți recomand să-l vizitezi.

Și dacă v-ați prăjit bine la soare, puteți merge în Constanța, să vedeți Cazinoul, sau la Delfinariu, unde există și un parc zoologic pe care copii cred că îl vor aprecia în mod special cei de aici având destul de multe specii, unele jucăușe, altele super liniștite.

O altă posibilitate de a vă petrece ziua este de a merge pe insula lui Ovidiu. Acolo se ajunge cu vaporașul sau cu șalupa pe care le luați de la debarcaderul Mamaia, și treceți lacul Siutghiol. Pe insulă puteți mânca, puteți să vă relaxați până vă vine vaporașul să vă ia. Cei de pe insulă au câteva specii de păsări, organizează seri tematice.

Ce nu mi-a plăcut nici anul ăsta este supra aglomerarea stațiunii. Mai ales că municipalitatea a făcut lucrări stradale, necesare de altfel, dar nu le-a terminat. Așa încât, în drum către plajă sau către o plimbare pe faleză, treci, invariabil, prin praful lucrărilor, repet, necesare, dar care se putea face mai rapid, ca semn de respect pentru turiștii care lasă destui bani municipalității. Și aici e un alt motiv de nemulțumire : nu știm sau nu ne pasă, dacă primim exact ceea ce am plătit. Ce vreau să spun ? Prea ușor, parcă, lăsăm de la noi. Acceptăm produse și servicii mediocre sau, și mai rău, proaste. Și deja aud corul obiecției „dar n-avem bani !”. Este falsă pentru că dacă n-am fi avut bani stăteam acasă, nu ? Oricât de puțini sau de mulți ar fi banii, trebuie să știm ce cumpărăm de ei, deci să stabilim de la început termenii cu vânzătorul, și apoi să urmărim dacă își respectă promisiunea. Spiritul pe litoralul nostru este ia-i banii și atât. Nu se preocupă nimeni de calitatea a ceea ce cumpără, nu cere mai nimeni calitate și respect față de banii turistului. Și de ce ? Pentru că se consideră că dacă este aglomerație merge și așa. Sper că fiecare dintre noi să le cerem mai mult, să le cerem ce au promis că livrează pentru banii pe care îi încasează. Dacă piața nu cere, sigur nu va primi nimic.

Marea Neagră poate fi foarte ofertantă cu noi, dacă știm ce să-i cerem și dacă o respectăm. Nu vă pot spune câtă nesimțire am văzut acolo. Câți dintre noi aruncă, fără nici cea mai mică mustrare de conștiință, mucuri de țigară, plasticuri, tot felul de deșeuri care se degradează greu ? Vă spun eu : mult prea mulți !! Oare suntem atât de inconștienți ? Mi-e teamă că răspunsul e da…Câți dintre noi aruncă pe geamul mașinii tot felul de gunoaie ? Mult prea mulți !! Vacanța e de la timpul de lucru, nu de la regulile de bună creștere ! Și cred că o parte din lucrurile rele care ni se întâmplă azi ca națiune, se datorează fix acestei indolențe cu noi înșine și cu mediul în care trăim.

Însă sper că la anul, să spun că m-am înșelat, că am mai învățat ceva bun din experiența anului trecut, că am reușit să ne odihnim frumos la noi pe litoral, fiecare dintre noi și astfel să facem mai bine, mult mai mulți.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s