Că tot fusese concediu, am mai aprofundat câte ceva legat de una din cărțile care mă aștepta cuminte, alături de multe alte cărți, pe raftul bibliotecii pentru a-mi împărtăși lucruri utile.
Despre Seth Godin am mai scris, am mai făcut recenzii, dar„Triburi” este una din cărțile care l-a consacrat în lumea literaturii de self development. Este o carte care te va provoca, care te va zghâlțâi poate, dar care îți dă o perspectivă nouă, proaspătă asupra viitorului. Da, și al tău !
În vremurile în care fabrica de baloane, cum spune Godin, este amenințată de inorogul care se plimbă prin halele ei, tu trebuie să faci ceea ce simți, ce te împlinește. Este evident că toți muncitorii din această fabrică se vor speria pentru că acest inorog le poate distruge munca. Este o parabola la situația revoluției științifice și în materie de producție, dar și de schimbare a economiei, când o invenție precum Youtube poate distruge o întreagă industrie, cum a foste cazul caselor de discuri muzicale, care brusc și-au văzut obiectul muncii lor dispărând.
Conformismul pe care îl impune societatea, din motive mai mult sau mai puțin cinice, dăunează grav libertății și genialității fiecăruia dintre noi. Pentru că , da, suntem cu toții geniali, vezi aici detalii, și astfel putem să dăm societății, umanității întregul nostru potențial.
Frica de a fi considerat anormal, prin niște convenții sociale, căci ce altceva este normalul ?, ne inhibă și ne face să fim complianți cu cererile societății : să faci o școală, să-ți iei diploma de licență, să îți găsești o slujbă bună, a se citi bine plătită, și astfel vei fi un stâlp al societății. De ce se vorbește de frică ? Pentru că a conduce tribul tău, oamenii care împărtășesc cu tine aceleași idei, valori, convingeri, trebuie să iei atitudine, poate în situații în care doar tu ai curajul să spui ce crezi. Când există riscul să fii ridiculizat, să fii marginalizat, concediat, etichetat. Să devii un „ciudat”. Asta presupune să ai viziune, să ai curajul și tăria de crede mai departe în visul tău. Câteva exemple ar putea fi argumente : Steve Jobs, Galileo Galilei, Leonardo DaVinci, Bill Gates, Henry Ford.
De asemenea, responsabilitatea va deveni aproape de la sine înțeleasă și asumată pentru că aceste zile orice post pe Facebook, Instagram, Twitter sau orice altă formă de comunicare existentă sau viitoare, nu va face altceva decât să îți propage instantaneu ideile. Ceea ce este un lucru extrem de pozitiv, dar care obligă la responsabilitatea opiniei, atitudinii. Mai zilele trecute cineva se exprimase într-un post pe Facebook, că un business online este o „țeapă” doar pentru că este online, în timp ce majoritatea afacerilor similare erau și offline. Cred că este o opinie limitată, dacă nu rău voitoare, și care ignoră orele imense de muncă de concepție, marketare, implementare tehnică și mentenanță.
De asemenea, susține Godin, zona de comfort și zona de siguranță nu se mai suprapun. De aceea trebuie să fim tot timpul pregătiți de schimbare. Să fim pregătiți să învățăm tot timpul lucruri noi. Meritele nu sunt căutate și asumate neapărat, ci un lider se bucură când cineva poate beneficia de meritele lui. El, liderul, este preocupat de misiunea lui, de a conduce tribul. Este generos funcționând mai degrabă ca un termostat pentru tribul lui decât ca un termometru.
Fiecare din noi putem și trebui, spune Godin, să conducem tribul nostru. Să avem curajul și responsabilitatea de a conduce, de a ne susține convingerile, de a împărtăși cu toată comunitatea, cu tot tribul, cunoștințele noastre, abilitățile noastre, talentele noastre. De altfel Seth Godin ne roagă pe fiecare care am citit această carte că te încurajăm pe tine cititorule, să citești și tu cartea. Să vezi chiar tu ce spune Godin.
Și poate astfel să îți găsești și tu tribul pe care să-l conduci !
Cartea este publicată și în românește de editura Publica.