CivilizatisiconcediuTot am vorbit despre vacanță și de cât de bine ne putem simți în concediu. Și sper că asta s-a întâmplat pentru toții cei care citesc aceste rânduri. Însă nu pot să nu pomenesc de primul contact vizual cu plaja litoralului românesc. A fost o parte bună și una neplăcută. Cea plăcută a fost că s-a făcut ceva pentru plajă. Plaja este mult mai lată, se vede că pe acolo au trecut utilaje care au aranjat nisipul, că cineva se ocupă. Însă partea neplăcută se năpustește spre ochii tăi și râde răutăcios pe undeva- gunoaiele sunt peste tot. Unde te uiți găsești ceva aruncat aiurea. De sus, de pe faleză nu se observă, dar odată ce ai coborât pe plajă te apucă dezolarea. Peturi goale, ambalaje, resturi menajere aruncate care pe unde au nimerit. Câinii comunitari, evident, că nu lipsesc.

Și am dat vina pe municipalitatea în primă fază, mai ales că și trotuarele au rămas de pe vremea lui Ceaușescu, adică înguste, prost pavate, murdare, în unele locuri năpădite de buruieni. Fără parcări, fără indicatoare… Are și municipalitatea partea ei de vină, mai ales că impozite sunt convins că se plătesc, iar dacă nu, dacă există inadvertențe între ce se vede în stațiune și ce declară hotelierii, pentru că sunt convins că există, atunci tot primăria trebuie să ceară ajutorul ANAF. Câți dintre voi ați primit factură și chitanță de la pensiunea, hotelul la care ați stat la mare ? Iar dacă le ceri așa ceva, devii dușmanul numărul unu.

Dar trebuie să le cerem, așa cum trebuie să ne luăm cu noi gunoiul, adică să nu îl lăsăm pe unde apucăm, să îl aruncăm pe unde ne vine și când ne vine. Sunt convins că atunci când mergem în vacanțe afară, respectăm toate regulile. De ce nu am face-o și la noi acasă ? De ce acceptăm servicii pe jumate ? De ce cumpărăm de pe plajă ? Știți și voi că afară nu se permite așa ceva. Mai ales că mulți dintre noi mergem acolo cu copii. Să ne ducem copii în gunoaie ?

Față de momentul anterior când am fost la Marea Neagră, nu pot să spun că nu s-au întâmplat și lucruri bune. De altfel, așa și trebuie pentru că toate lucrurile evoluează deci în consecință și litoralul românesc trebuie să țină pasul. Însă cred că și noi, la nivel personal, trebuie să evoluăm. Chiar dacă suntem în concediu și ne dorim să facem ce ne taie capul, nu trebuie să uităm zicere „Dreptul meu încetează acolo unde începe dreptul tău”.

Așa că și în concediu trebui să fim civilizați. Până la urmă ține de cine suntem noi.

Nu credeți ?

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s