BlinkGladwellAșa cum vă spuneam în postarea anterioară, revin cu idei desprinse din cartea „Blink- The Power of Thinking without Thinking”, autor de best seller-uri, printre care amintim „Excepționalii” și „Tipping Point”. La sfârșitul postării aveți un cadou pentru voi. Lectură plăcută !

5. Sistemul de analiză al Pentagonului a fost supraîncărcat cu informații, ceea ce duce la o decizie mai înceată. De asemenea, se vorbește de cazurile unor polițiști care au putut identifica suspecți doar la o singură vizualizare anterioară a suspecților. Dar când au fost rugați să explice, să argumenteze trăsăturile suspecților, au fost mai puțin performanți în identificare. Așadar, uneori, prea multă informație este periculoasă, încetinind procesul decizional.

6. Este și cazul Spitalului Cock County din Chicago unde medicii nu puteau să decidă care este riscul unui pacient ce nu are infarct miocardic, o boală gravă a inimii dar care are factorii de risc ce îi pot pune viața în pericol, și deci, trebuie supravegheați 24 de ore. Acest lucru a dus la supraglomerarea serviciului de urgențe, un serviciu și așa aglomerat, parcă ar semăna cu ceva foarte cunoscut :), astfel încât a apărut o problemă de management. Curând au stabilit 3 criterii de excludere a patologiei cardiace. Da 3 criterii ! Însă foarte eficiente, durere toracică anterioară, lichid în plămâni și semnele ECG. Deși subiectul a fost controversat, cum era și de așteptat, s-a recurs la acest protocol după ce a fost testat cu algoritmi matematici demonstrându-se că nu dau greș. Tot în spiritul acestei idei, au fost făcute teste de rating a unor produse de către studenți, consumatori puțin educați pe subiect, și de către degustători profesioniști. Rezultatele au fost că cele două grupuri au evaluat alimentele cu acuratețe similară. Însă când au introdus definițiile parametrilor ce trebuiau urmăriți, nu numai studenții, dar și experții au fost dați peste cap.

7. Contextul este foarte important în această judecată de 2 secunde. Cazul testelor de gust între Coca Cola și Pepsi demonstrează acest lucru. Subiecții din acest studiu au fost în favoarea celor de la Pepsi la gust, însă când s-a făcut testul triangulării, li s-au dat 3 pahare și au fost rugați să identifice băuturile, doar 33% din ei au putut să facă asta. Explicația ? Aceste băuturi nu pot fi desprinse de forma sticlei, de cutumele sociale și credințele grupului din care faci parte. Coke a pierdut atunci cam 13% din market share în favoarea Pepsi pentru că a pierdut din vedere contextul și s-a concentrat pe gust. Noi ca și consumatori asociem produsul preferat cu imaginea, mirosul, eticheta, pipăitul, percepția acestui produs. Nu este doar ceea ce rezolvă el, în cazul de față setea. Ci și toate detaliile amintite legate de el. În general necunoscutul îl asociem cu ceva care este neplăcut, deși nu putem spune cu exactitate ce este neplăcut la el. Ca argumente suplimentare sunt descrise câteva cazuri celebre : scaunul Aeron ( Herman Miller), al cântărețului Kenna, ce erau inovații, respectiv o voce genială, dar care au avut de luptat cu contextul publcului confruntat cu necunoscutul. Poate și unii dintre voi stau pe un scaun de acest tip, pentru că până la urmă a fost best seller, sau poate ascultați muzica lui Kenna ce a semnat cu Columbia în cele din urmă. Însă la testele de marketing au ieșit corijenți…

8. Sunt momente orbire cerebrală, când nu mai putem să ne folosim capacitățile de cunoaștere și mergem pe algoritmi deja instalați, făcând erori, uneori fatale la propriu. Este citat cazul lui Dollia, un puști afro-american ucis de polițiști care au crezut ca palmul lui este o armă. Cum de s-a putu întâmpla asta ? Ofițerii au avut acea stare de surescitare în care s-au concentrat doar pe un lucru și au pierdut recepția celorlalte semnale, inclusiv ale colegilor și superiorilor care le vorbeau. În general sunt acele momente de viață și moarte, când creierul inferior preia comanda și totul se concentrează pe supraviețuire. Cumva în același spirit, polițiștii ce au trecut prin experiențe tensionate în teren, asupra cărora s-a tras, descriu cu lux de amănunte traiectoria glonțului, unde a lovit suspectul, ce leziuni a creat, primul glonț, al doilea și chiar al treilea. Creierul în aceste momente folosește orice resursă pentru a atinge scopul vital. În aceste momente nu mai funcționează rațiune, ci un proces de suprapunere a experienței actuale peste cele din trecut. Așa judecă și pompierii, salvatorii de orice fel ce trebuie să decidă în secunde ce au de făcut. Putem greși în aceste momente ? Evident ! Cum se pot evita aceste greșeli ? Prin experiență, cât mai multă. De aceea experții într-un domeniu sunt socotiți cei care au peste 10 000 de ore într-un anumit domeniu.

9. Ca și detaliu pitoresc, Gladwell descrie cazul Conan, o trombonistă americană, de origine japoneză ce a venit să dea o audiție pentru Filarmonica din Viena, condusă pe atunci de Sergiu Celibidache, românul nostru originar din Roman. Audițiile se dădeau atunci după un paravan pentru a nu fi influențați cei din juriu de aspecte neimportante pentru un instrumentist : înălțime, cum ține instrumentul etc. Au ales-o pe ea, trimițând acasă restul de candidați, însă au fost șocați de-a dreptul când au văzut că Conan nu numai că este femeie, ci și de origine japoneză, un fapt de neconceput pe atunci. A fost nevoie de procese care i-a dat dreptate în cele din urmă lui Conan, după 8 ani.

Ce putem concluziona de aici ? Că avem un mod extrem de necunoscut de a analiza informațiile pe care le primim, că acest sistem poate fi infailibil dacă îl cultivăm și îl testăm continuu, că trebuie să fim conștienți că are minusuri pe care trebuie să le putem compensa cumva.

Și că, da, putem să gândim fără să gândim !

P.S. Dacă doriți cartea în format epub, nu trebuie decât să lăsați la comentarii adresa voastră de e-amil unde să vă pot trimite fără nicio obligație cartea în format epub.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s