Sursa foto Google.ro
Cu toții muncim să ne ducem traiul zilnic, să ajungem la independența financiară. Dar cum ajungi la banii tăi ? Ce se face și cum se face să ai mai mulți bani ? Cum faci ca banii tăi să rămână mai mulți la sfârșitul lunii ? De multe ori am spus că vrem să muncim pentru bani mai mulți. Că am pleca de la actualul loc de muncă pentru un altul mai bine plătit. Că am adopta, poate, o atitudine de mercenar. Paote că unii dintre noi ne-am gândit să deschidem o afacere, poate unii am și deschis-o, dar încă n-am atins independența financiară.
Dar putem să oprim această goană interminabilă după banii tăi ?
Sunt câteva mituri pe care le-am regăsit în cartea Killing sacred kow a lui Garret Gunderson, unde se demontează încet cu încet mituri legate de banii tăi și despre comportamentele despre bani. Este pusă lumina pe această problematică de către un fost profesionist al Wall Street-ului care a fost și el păcălit în primă fază de industrie. Apoi a realizat prin experiențe proprii și ajutat de câțiva mentori să realizeze cum stau lucrurile de fapt. Garret a lucrat drept consultant financiar pe Wall Street, reorientându-se ulterior.
Astfel se vorbește despre mitul că dacă vei economisi, vei avea o pensie liniștită și lipsită de griji. Este o păcăleală a industriei pentru că dacă se face o analiză detaliată se poate observa că fondurile mutuale și de investiții nu au performanțe mai mai decât piața. Ba mai mult dacă piața are performanțe negative, fondurile își primesc în continuare comisioanele și bonusurile. Așa că cel care plătește aceste lucruri este, fără îndoială, clientul. Adică banii tăi devin țintă pentru aceste fonduri de investiții. Ce este și mai cinic este că acest fapt este reglementat prin lege de majoritatea statelor. Totul în vederea obținerii unei siguranțe la pensie. Dacă definim puțin lucrurile trebuie să spunem că pensia este o invenție modernă prin care Birsmark a eliminat pe majoritatea adversarilor săi introducând pensia de stat. Ai peste 65 de ani, te tragem pe dreapta, îți dăm și niște bănuți, cât considerăm noi că trebuie, și lasă-ne. Ceea ce aduce nou, proaspăt Gunderson este definirea Scopului Sufletesc. Adică acea activitate, profesie, meserie care te arde ca pasiune pe dinăuntru, pe care îți place să o faci, la care ești bun. Odată descoperită aceasta, de ce trebuie să ieși la pensie ? O poți face cât te ține sănătatea. Așadar atenție la planurile de pensie, la randamentele lor și la comisioanele și penalizările pe care vi le impun. Nu sunt întotdeauna cele mai sincere. Interesul industriei financiare este că prin instaurarea frici de a nu pierde banii, să ne determine să ne ținem banii la ei pe perioade cât mai mari cu randamente modeste, dacă nu chiar negative. Timp în care ei îi rulează și obțin profit pe care în prea mică măsură îi împart cu noi.
Este bine cunoscută ideea că dacă vrei să o duci mai bine trebuie să tai din cheltuieli, și astfel vei avea mai mulți bani. Asta înseamnă să trăiești cu o mentalitate de resurse limitate, că vei ajunge la sfârșitul vieții cu multe regrete, e adevărat cu ceva bănuți puși de o parte, pe care îi vor moșteni nepoții probabil, pentru că nu vei mai avea timp sau dispoziție să îi cheltui. O atitudine alternativă este cum să fac să cresc veniturile pentru a mă bucura de viață. Asta înseamnă să ies din cercul de comfort, să învăț lucruri noi, să mă dezvolt. Să caut un mentor, să exersez mereu. Ceea ce nu este rău deloc pentru dezvoltarea personală și familială a oricui.
Un alt mit este cel al riscurilor mari ce asigură un câștig mare. Riști mult câștigi mult. Și invers. Această corelație este iarăși, o mistificare a adevărului. Fiecare dintre noi definim altfel „riscul mare”. Banii tăi sunt cei mai importanți pentru tine. Tu nu îți poți risca banii, poate, la fel cum o face un milionar. Iar dacă Scopul Sufletesc este aliniat cu profilul tău de risc, banii tăi vor veni către tine firesc. Nu va mai conta că randamentul este mic dacă îți dă comfortul păstrării resurselor deja achiziționate iar randamentul vostru va crește exponențial, aducându-vă venituri suplimentare. Dacă ai talent să faci bani din orice, banii tăi pot fi riscați mai ușor. Fiecare avem o toleranță diferită la risc.
Un alt aspect legat de banii tăi sunt asigurările. Mulți o să spună că sunt pierdere de bani. Și nu, nu lucrez în asigurări. Dar instituțiile private de asigurări sunt profesioniste în asigura riscul, și au și alte instrumente, mai eficiente de a proteja banii tăi. Iar asta poate însemna, de exemplu, că dacă îți ia casa foc, nu vei pierde toată valoarea ei, ci dimpotrivă. Dacă ai un accident cu mașina, o asigurare poate să te ajute să o repari sau să plătești spitalizarea. Asigurările conservă valorile, și, poate mult mai important, îți dau comfortul de a fi maxim de productiv în câștigarea banilor tăi. Vei putea crea mai ușor plus valoare, vei ajuta mai mulți oameni, și astfel, vei câștiga mai mult.
De altfel, un alt mit dăunător este că mai mulți bani îți vor aduce mai mulți bani. Da, dacă îi investești inteligent. Adică dacă aduc cash fllow. Adică dacă produc alți bani. De exemplu, dacă împrumuți bani de la banca pentru a construi apartamente de dat în chirie, se cheamă că ai creat o sursă de cash fllow. Chiriile îți vor aduce constant venituri, ce îți vor permite să returnezi creditul la un moment dat, dar să te și dezvolți ulterior mai ușor și mai mult. Nu toate datoriile sunt rele. Cele care crează venituri constante sunt chiar bune. De aceea este vital să cunoști regulile pieței financiare, să știi cum funcționează, Să redevii student, dacă vrei să ai succes. Și este mult mai corect să judeci tu, cu mintea ta. Ai da Mercedesul tău nou nouț unui necunoscut să-l conducă ? Atunci de ce i-ai da pe mână banii tai ?
Soluția ?
Un alt mit pe care îl demontează Gunderson este acela că dacă vrem să o ducem mai bine, nu cantitatea de bani este importantă, ci valoarea pe care suntem în stare să o aducem celorlalți. În exemplu cu apartamentele închiriate, valoarea lor constă în chiriașii ce plătesc chiria, nu neapărat în construcția în sine. Resursa cea mai importantă, după Gunderson, sunt oamenii. Pentru că pentru ei aducem plusul de valoare. Ei beneficiază de soluțiile pe care le propunem. Așadar cu cât mai mulți oameni ajutăm, cu atât vom câștiga mai bine. Interdependența de care vorbea și Steven Covey, este cea care asigura succesul. Iar un economist bun este cel care vede și lucrurile nevăzute. Vede macroeconomic, ansamblul ce funcționează bine sau mai puțin bine, dar și aspecte de microeconomie ce pot aduce reglaje fine.
De altfel, dacă vreți să testați o ofertă financiară, testați-o într-un alt domeniu al vieții. Funcționează ? Dacă da, probabil că este valabilă. Dacă vă crează dubii, mai bine mai analizați odată. Deveniți oameni educași financiar ! Aveți la dispoziție resurse nelimitate în anii aceștia ai internetului și al comunicării globalizate.
Dacă doriți cartea, o puteți găsi aici, gratuit, pe site-ul lui Gunderson