adeversitateZilele trecute discutând cu cineva despre mersul pe munte, mi-am dat seama că sunt o serie de lucruri pe care trebuie să le avem în vedere atunci când alegem să facem drumeții, pasiunea de a face mișcare în natură. Muntele este foarte generos cu oamenii care aleg să îi cunoască fațetele mai mult sau mai puțin cunoscute ale sale. Și pentru ca să rămână așa, generos și grijuliu ca un părinte, și pentru a nu deveni noi înșine o știre de ora 5, cum din nefericire se întâmplă uneori, m-am gândit să punctez câteva lucruri învățate, ca și amator, de la oamenii ai muntelui de-a lungul anilor, umblând pe munții României.

În primul rând nu este bine să plecați de la ideea că vă duceți să cuceriți muntele. Muntele nu se cucerește niciodată. Gândiți-vă câți ani are el și câți ani avem fiecare dintre noi. De departe este mult mai experimentat. Muntele se descoperă. Pas cu pas, încet cu încet, și niciodată nu forțați inutil acest aspect.

În al doilea rând, înainte să plecați pe munte, măcar cu o zi înainte, să verificați prognoza meteo. Ideal ar fi ca înainte chiar de a vă porni de acasă de la voi să verificați starea vremii pe toată perioada pe care o planificați ca ședere pe munte. Am pățit, nu o dată, să mergem într-o locație, fără a verifica meteo, și să constatăm la destinație că sunt inundații, că plouă de 3 zile și așa mai departe și nu putem să facem absolut nimic din ce ne propusesem. E o informație care ar putea să vă scutească de o groază de neplăceri.

Apoi, stabiliți-vă traseul înainte de a începe să urcați. Informați-vă cât durează traseul, punându-vă timp în plus astfel încât să puteți aprecia dacă aveți timp să îl parcurgeți pe lumină. Pentru că dacă este prea lung, fie va trebui să căutați o cazare pe traseu, însemnând inclusiv cort, pe are trebuie să îl luați cu voi, fie să vă  pregătiți de drumeție pe timp de noapte, recomandabil de evitat, sau să o faceți dacă sunteți experimentat pe munte, ori este cineva foarte experimentat pe munte în grupul vostru. De asemenea, este important să știți nivelul de dificultate al traseului, dacă este deschis sau nu, mai ales dacă aveți cu voi și copii. Trebuie să faceți estimările gândindu-vă la cel mai puțin pregătit dintre voi. E bine să aveți și rute alternative, mai scurte sau mai ușoare, pentru a fi pregătiți pentru situații neprevăzute. De foarte mare ajutor în acest demers sunt hărțile montane pe care le găsiți, cel mai adesea, în stațiunile de la poalele muntelui respectiv, sau pe cluburile montane online. Și este bine să fie cât mai actuale.

Apoi echipamentul este foarte important, mai ales la capitolul încălțări. Aici este ca la infanterie, unde este o cutumă că cea mai importantă armă a infanteristului sunt picioarele. Și a montaniardului la fel. Bocancii sunt de preferat chiar și pe timp de vară pentru că vă susțin gleznele și astfel evitați entorsele sau traumatismele picioarelor. Dacă mergeți pe trasee stâncoase este și mai important să fiți încălțați cu bocanci pentru a nu resimți toate pietrele în talpă. Consecința lipsei acestora poate însemna entorsă sau bătături ce vă vor limita deplasările în zilele următoare. De curând am văzut că există și alternativa încălțărilor cu talpa groasă, de munte, fără susținerea gleznei care pot fi folosite pe trasee mai drepte. Însă eu aș opta tot pentru bocanci pentru că este mai sigur. E util să aveți în rucsac o haină de vânt și ploaie. Vremea pe munte se poate schimba în minute și este extrem de incomfortabil să mergi ud pe munte sau să îți fie frig din cauza vântului tăios care bate acolo sus. De asemenea, în rucsac ar fi bine să aveți un cuțit și o lanternă, evident și câteva lucruri de prim ajutor : plasturi, fașă, câteva pastiluțe împotriva diareei și a grețurilor, analgezice.

Apoi, alimentele pe care este bine să le aveți cu voi ar fi bine să aibă calorii multe în cantități mici pentru a nu căra aiurea în rucsac. Ciocolata este un exemplu, sau chiar zaharul ca atare și ceva pâine. Fructe pot fi o soluție mai ales dacă rămâneți fără apă, ceea ce nu este de dorit, dar se poate întâmpla. Apa este extrem de importantă să fie la voi, mai ales dacă nu sunteți foarte antrenați cu urcușul pentru că veți transpira și astfel vă veți deshidrata. Ei și, veți spune poate, ce mare lucru ? Păi dacă o să deveniți foarte obosiți și nu veți mai putea continua traseul sau dacă veți începe să fiți amețiți, veți realiza importanța unei bune hidratări. Dacă găsiți izvoare pe munte care sunt curate, refaceți-vă rezervele de apă.

Muntele nu trebuie urcat ca racheta. Mai ales dacă nu aveți antrenament. Mulți dintre noi suntem amatori la urcatul pe munte. Și apoi dacă ne grăbim nejustificat, pe lângă că obosim mai repede, pierdem tot spectacolul muntelui, al peisajelor și poate al faunei de acolo. Legat de animalele de pe munte, mulți se tem de urs. Pădurarii de pe munte ne-au spus în drumețiile noastre că în stare naturală ursul evită omul. Dacă cumva aude omul sau, mai des, îl miroase, ursul având un miros excelent, ursul îl evită. Excepție fac urșii bolnavi, de turbare cel mai adesea sau ursoaicele cu pui care se simt amenințate în arealul lor. Dacă campați într-o zonă în care localnicii vă spun că sunt urși, nu lăsați mâncare în cort. Au fost multe cazuri în care Moș Martin s-a servit singur din cort, iar riscul să confunde oamenii drept mâncare crește astfel.

Țineți-vă de marcaje. Nu faceți pe nonconformiștii. Salvamontul cără jos o mulțime de corpuri inerte de astfel de nonconformiști. Vedem la știri asta, și din păcate, printre ei și oameni ai muntelui foarte experimentați. Căutați marcajele de la unul la altul. Chiar dacă pare că l-ați pierdut. Întoarceți-vă la ultimul marcaj pe care îl știți și reluați-l de acolo. E mult mai sigur decât să ajungeți într-o fundătură de unde să nu mai puteți sau nu mai știți să vă întoarceți.

Sunt câteva din sfaturile pe care le-am primit de-a lungul timpului de la oamenii muntelui. Le dau și eu mai departe pentru ca fiecare din voi să poată să se bucure, împreună cu familia și prietenii de frumusețea extraordinară a muntelui, a muntelui nostru românesc, pe care cred că avem datoria să-l păstrăm la fel de curat și frumos precum l-am primit.

Vreme bună și amintiri frumoase !

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s