Cine a zis „cunoaște-te pe tine însuți !”

Pretextul acestei publicări a fost o experiență banală, la cumpărături, unde am văzut că mulți din cei care ajung acolo hălăduiesc în neștire printre rafturi. Carne de tun pentru marketerii pricepuți. Când nu știi ce vrei orice îți iese în cale este potrivit și tocmai ce ți-ai adus aminte că îți trebuiește. Iar când ajungi acasă, constați că nu e deloc așa, și ajungi să dai la gunoi bani, resurse și timp.

Așa e și în viață. Mulți dintre noi suntem nemulțumiți că nu avem destui bani, dar nu ne preocupă ce trebuie să facem pentru asta. Alții suntem dezamăgiți că cei dragi nu ne acordă suficientă atenție, sau nu ne iau în serios, dar nu îi întrebăm de ce fac asta, sau dacă îi întrebăm le arătăm că greșesc și că astfel, ne fac pe noi nefericiți.

Confucius spunea că atunci când nu știi în ce port vrei să ajungi orice vânt este prielnic. Numai că s-ar pute să constați că nu voiai asta și că ai pierdut timpul. Timpul o resursă pe care deseori o subestimăm. Ne credem veșnici, când de fapt suntem o adiere de vânt.

De aceea este foarte important să vizualizăm obiectivul pe care ni-l dorim. Cu cât mai multe detalii. Cu cât mai multă claritate. Și să îi dăm subconștientului temă să rezolve găsirea căii spre acel obiectiv. Nu ați constatat că atunci când sunteți preocupați de o idee, brusc apar vehicule către concretizarea acelei idei ? Că atunci când vă gândiți la o persoană intens, culmea, acea persoană vă apare în cale pe neașteptate ? Magnetismul gândurilor este binecunoscut, studiat și nu trebuie decât să-l punem la lucru.

Nu poți să găsești un lucru dacă nu știi cum arată acel lucru, nu-i așa ? Deci atunci când dorim ceva sau pe cineva, este extrem de important să fim concreți. Extrem de pragmatici. Să vizualizăm, să fim critici cu noi înșine, să vedem unde greșim de nu ne atingem scopul, și să corectăm. Văzusem astăzi o postare care îi atribuia lui Socrate zicerea că „cel mai important lucru în viață este să te cunoști pe tine însuți” și o bună bucată de vreme așa știam și eu. Doar că mi-a picat în mână cartea lui Octavian Paler „Calomnii mitologice” unde se susține că această inscripție exista pe frontispiciul oracolului din Delphi. Oricum este extrem de important să știi ce poți, dacă poți, și mai ales, dacă vrei să plătești prețul pentru dorințele/visele tale. Pentru că da, este un preț de plătit ! Nimic nu se materializează fără acest cost, metaforic vorbind, pe care îl cer lucrurile, și în final, fericirea. Și de asemena, este important să conștientizezi că nu poți face un lucru. Sau că nu vrei să faci un lucru și să îți asumi acest lucru. Că nu îl vei avea niciodată. Asta te va feri de dezamăgire și nefericire.

Așadar „cunoaște-te pe tine însuți !”

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s