maldives-3220702_1920Zilele trecute am avut cu un coleg o mică dispută legat de concediu. Mai precis cu modul de organizare a acestuia. Dacă este mai bine să apelezi la o agenție de turism sau, cu banii economisiți la comisionul agenției, să poți petrece o vacanță de neuitat pe cont propriu ?

Colegul meu susținea că pe cont propriu este mult mai ieftin, că ai libertatea de a face ce vrei și când vrei. Ceea ce este, parțial adevărat. Adică, din experiența personală, costurile cu cazarea și transportul pot fi mai mici, mai ales dacă te îngrijești de rezervare cu câteva luni bune înainte. Cu siguranță că poți găsi aceste servicii pentru toate bugetele, ca să nu zic pentru toate buzunarele. Sigur că în acest caz tu decizi când pleci, la ce oră, în ce direcție.

Dar tot la fel de adevărat este că tot trebuie să te ocupi de stabilirea credibilității ofertei și a celui care ți-o vinde. Nu de puține ori s-a întâmplat ca să se facă o rezervare și la fața locului, fie să nu existe oferta !!, fie să arate cu totul altfel decât în reclamă. Am pățit-o de mai multe ori, atât în România, cât și în străinătate. Într-un fel arată lucrurile pe site-urile de profil, unde poți să te joci cu Adobe Photoshop, și alta este când intri în cameră, iei contact cu personalul hotelului sau pensiunii sau locului unde te-ai cazat.

De asemenea, este tot răspunderea ta cum să ajungi la orice locație îți stabilești să ajungi. Cu ce mijloace de transport să călătorești, cum să-ți aloci timpul pentru a ajunge la timp în gară, aeroport, și totodată, să poți vedea cât mai multe din obiectivele turistice. Gândește-te că poți fi într-o țară străină unde engleza nu te poate ajuta prea mult pentru că oamenii nu știu engleză. Am pățit asta în Spania și parțial în Grecia. Nu mai zic de țările Americii Latine unde chiar nu știu engleză. Apoi, dacă nu ai gps, e cam greu să ajungi la obiective turistice, mai ales dacă îți dorești să ajungi în locuri mai exclusiviste din punct de vedere al frecventării. Lumea nu prea merge acolo, nu prea sunt indicatoare….

Pe de altă parte, o agenție îți organizează plecarea, îți dă ora de întâlnire, îți stabilește traseul, rutele, excursiile opționale, intrările la diferite obiective turistice. Are ghizi care știu locațiile, poate și câte ceva în plus despre locurile mai speciale,despre care știu mai ales localnicii. Nu mai vorbesc de dispariția barierei lingvistice pentru că ghidul știe limba locală de cele mai multe ori.

Sigur, agenția te va taxa suplimentar pentru serviciile ei,ceea e mi se pare absolut normal pentru că îți prestează niște servicii. Nu sunt nici angajatul, nici proprietarul vreunei agenții de turism. Dar am avut și experiențe de concedii organizate individual și experiențe de concedii organizate cu agenții de turism. Dacă îți dorești un concediu în care să vă odihniți realmente, apelați la o agenție de turism ! Dacă vă doriți aventură, și simți că spiritul tău de aventură se cere întrebuințat, mergi pe cont propriu !

Oricum, o vacanță este bine meritată și, mai mult decât atât, este chiar indicată de studii recente pentru ați păstra starea de sănătate.

Orice variantă ai alege, conform cu starea și spiritul tău, eu îți doresc vreme bună și inspirație în a alege ce e mai potrivit pentru tine !

 

Publicitate

Un gând despre „Agenție sau pe cont propriu ?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s