Recent am citit o carte ce ar putea fi ușor categorisită drept o carte motivațională. Sau o carte despre management. Sau despre tehnologie.
Toate sunt subiecte din viețile noastre. Zilnic. Dacă până nu de mult mai aveam îndoieli când criticam servicii sau produse de o calitate precară, după ce am citi această carte sunt sigur că am dreptate. Am dreptate în a dori produse care să aducă valoare, să rezolve o problemă, să fie construite cu simț de răspundere, dar și în spiritul profitabilității și a oferi clientului servicii excepționale. E bine ca fiecare din noi să ne dorim servicii excelente, servicii care chiar să ne folosească la ceva. Să simți că ți-au rezolvat o problemă.
Că să fiu și concret, este vorba de cartea iLeadership a lui Jay Elliot. O carte despre Steve Jobs, însă una scrisă din interior, de către unul dintre colaboratorii lui cei mai apropiați. Cu toții am auzit măcar despre iPhone. Unii suntem utilizatori, chiar fanatici. Desigur ideea de tabletă este larg cunoscută acum, însă este tot invenția lui Jobs, iPad. Poate nu toți știm că Jobs a fost nevoit să plece de la Apple la un moment dat, cauza fiind stilul său obsesiv pentru dezvoltarea produsului din punctul de vedere al utilizatorului. E ca și cum copilul vostru vă da afară din casă. Cu toate astea s-a întors și a continuat dezvoltarea produselor ca și cum el ar fi fost utilizatorul. De altfel ăsta este unul din secretele dezvoltării produselor Apple. Cei din echipa care a dezvoltat iPadul spun că erau nerăbdătorii să folosească produsul la care lucrau zi și noapte. Îl testau, se jucau cu el, și-l doreau în varianta finală. Iar cooperarea și „polenizarea încrucișată”, cooperarea între echipele de hardware și software, a echipelor de design, dar și a celor de la marketing este unul dintre secretele succesului acestei companii.
Povestea lui Jobs este povestea unui om pe care pasiunea pentru ceea ce făcea îl ardea pe dinăuntru. Îl făcea să treacă peste eșecuri, peste impasurile inerente dezvoltării unor produse pioner. Ca și Ford, Jobs a auzit de la inginerii săi : nu se poate face. Și la fel ca și Ford când a cerut inginerilor să creeze motorul în V, și Jobs a făcut același lucru. Le-a cerut inginerilor săi să creeze un produs cum nu s-a mai văzut, care să aibă viteză, design și care să aducă integrat clientului valoare. Poate unii dintre voi au mai prins perioada în care într-un buzunar aveai PDA, în altul telefonul mobil, în altul MP3 playerul. Ei bine,cine s-ar fi gândit atunci că cineva se va gândi la a le integra pe toate ? Omul care s-a gândit la asta a fost Jobs.
Este impresionant cum Jobs nu a renunțat niciodata la visul său, la ideea de a creea un produs și o companie centrata pe produs, implicit pe client. Am văzut cum lumea stă în State la rând în fața Apple Store pentru a fie primul care cumpără iPhone numărul x sau iPadul numărul y. Ceea ce înseamnă că Jobs a avut dreptate, și mai mult, a avut viziune.
Iarăși este cunoscut că Jobs a fost primul care deținea o companie de tehnologie care a înființat prima rețea de retail pentru propriile produse. De asemenea, în perioada Pixar a investit aproape 200 de milioane de dolari din averea proprie în companie pentru a o ține pe linia de plutire fără să știe dacă și-i va recupera vreodată.
Și ingredientul important pentru succesul său, dincolo de grija pentru client prin intermediul centrării pe produs, a fost capacitatea de a-și apropia oamenii de geniu din compania lui, pe care îi stimula să dea tot ce avea mai bun, de a-i face să coopereze, în ciuda orgoliilor umane, îi făcea să se simtă importanți, și chiar așa și erau. Spunea „continuă să vinzi apă îndulcită sau vino cu mine să schimbăm lumea”. Era replica cu care cred că i-a recrutat, și apoi angajat pe cei mai capabili ingineri și oameni de business cu care a lucrat. Loialitatea era una din calitățile sale, lucrând cu aceeași furnizori sau parteneri, atâta timp cât aceștia își respectau parte din înțelegere. Că să poți lucra cu el, trebuia să ai ceva de spus în domeniu, să îi poți tolera izbucnirile vulcanice, mai ales în anii de tinerețe. Era mereu deschis la discuții legate de produsele sale, chiar dacă ideile pe care le primea uneori erau prostii, sau erori, sau neînțelegeri ale produsului. De altfel este spiritul Genius Bar-ului din Apple Store.
Citind cartea lui Elliot mi-am dat seama că Jobs a apelat la vânzarea directă, către clientul final, fiind interfața directă cu acesta. E ce fac și companiile de Network Marketing. De asemenea, pasiunea și perseverența sunt lucruri absolut necesare pentru a reuși, iar cerbicia de a merge mai departe va face diferența între reușită și eșec.
E o carte pe care v-o recomand, mai ales utilizatorilor de produse Apple, celor care nu știu exact de ce folosesc aceste produse, vă veți întâlni cu o personalitate de excepție care vă poate învăța câteva principii ce vă pot ajuta în businessul vostru.